Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Υπέρταση νεαρής ηλικίας: Πότε εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Υπέρταση νεαρής ηλικίας: Πότε εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, εμφανίζεται τις περισσότερες φορές μετά τα 35.

Υπάρχει όμως και η λεγόμενη υπέρταση της νεαρής ηλικίας που εμφανίζεται κάτω από αυτή την ηλικία και που αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως προκαλεί σκληρύνσεις και αθηρωμάτωση των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Αίτια και αντιμετώπιση

Οι δύο βασικές αιτίες για την υπέρταση νεαρής ηλικίας είναι η στένωση του ισθμού της αορτής και οι ορμονικές διαταραχές μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχει ο υπεραλδοστερινισμός.

Στένωση ισθμού αορτής
Η στένωση του ισθμού της αορτής είναι μία καρδιοπάθεια κατά την οποία η κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά προς το σώμα έχει ένα στένωμα, ένα «σφίξιμο».
Στα περισσότερα παιδιά είναι άγνωστο τι την προκαλεί.
Η συγκεκριμένη καρδιοπάθεια αντιμετωπίζεται χειρουργικά ή με φάρμακα.

Υπεραλδοστερινισμός
Μία στις πέντε αρρύθμιστες περιπτώσεις υπέρτασης οφείλεται σε ενεργό ή λανθάνοντα υπεραλδοστερινισμό. Ο υπεραλδοστερινισμός είναι αποτέλεσμα αυξημένης ποσότητας αλδοστερόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια.

Τα επινεφρίδια βρίσκονται πάνω στον άνω πόλο κάθε νεφρού που υπερεκκρίνει την αλδοστερόνη, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η αλδοστερόνη προκαλεί κατακράτηση νατρίου από τους νεφρούς που οδηγεί στην εκδήλωση υπέρτασης. Έτσι διατηρείται υψηλή η αρτηριακή πίεση χωρίς να ανευρίσκεται εύκολα η αιτία της.

bigstock Gynecologist Taking Blood Pres 5373990

Η αιτία του υπεραλδοστερινισμού δεν βρίσκεται εύκολα με τις γνωστές διαγνωστικές μεθόδους.
Συνήθως οφείλεται σε καλοήθη όγκο των επινεφριδίων, η διάγνωση του οποίου γίνεται εύκολα με την αξονική τομογραφία. Όταν όμως ο όγκος δεν είναι ευμεγέθης, δεν ανιχνεύεται εύκολα.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου 1.000.000 υπερτασικοί Βρετανοί ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000 υπερτασικοί που μπορούν με χειρουργική αφαίρεση των μικρών αυτών όγκων να απαλλαγούν από την υπέρταση προτού προκαλέσει μόνιμες βλάβες στις αρτηρίες.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr