Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Υστερεκτομή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας

Υστερεκτομή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών τους για να προστατευθούν από τον καρκίνο.

Πρόκειται για μέθοδο που εδώ και κάποιες δεκαετίες θεωρείται ότι προστατεύει τις γυναίκες από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος, αν και σπάνιος, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμος και συχνά θανατηφόρος.

AdTech Ad

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους, τελικά ζουν περισσότερο χρόνο.

Ενώ οι γυναίκες που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους όντως εμφάνισαν λιγότερους καρκίνους του μαστού και σχεδόν εξαφάνισαν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σε μια χρονική περίοδο 24 ετών μετά την εγχείρηση αυτή, η έρευνα έδειξε ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους.

Η έρευνα, έγινε από το Ινστιτούτο Καρκίνου Τζον Γουέην στην Καλιφόρνια, και τα ευρήματά της δημιουργούν ερωτήματα για τη διαδεδομένη πρακτική της υστερεκτομής.

bigstock Female ovary 100867505

Από τις περίπου 30.000 γυναίκες που μελέτησε η έρευνα (οι 16.500 είχαν αφαιρέσει και τις δύο ωοθήκες τους, ενώ οι υπόλοιπες είχαν κάνει υστερεκτομή, αλλά τις είχαν κρατήσει), διαπιστώθηκε ότι, μετά από 24 χρόνια, οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας (αφαίρεση ωοθηκών) εμφάνισαν 25% χαμηλότερο ρίσκο για καρκίνο μαστού σε σχέση με όσες κράτησαν τις ωοθήκες τους, καθώς επίσης 96% μικρότερο ρίσκο για καρκίνο των ωοθηκών.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους, ήταν 12% πιο πιθανό να πεθάνουν στη διάρκεια της 24ετούς περιόδου μετά την επέμβαση της αφαίρεσης. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι είχε στο μεταξύ αυξηθεί γι’ αυτές κατά 17% ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια σε σχέση με τις γυναίκες που κράτησαν τις ωοθήκες τους.

Ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο ήταν ακόμα πιο μεγάλος για τις γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τόσο τη μήτρα όσο και τις δύο ωοθήκες τους πριν την ηλικία των 50 ετών και δεν έπαιρναν οιστρογόνα, σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν υστερεκτομή πριν τα 50 τους, αλλά κράτησαν τις ωοθήκες τους.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr