Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Kορονοϊός: Πρώτο κρούσμα στα γραφεία του ΟΗΕ

Kορονοϊός: Πρώτο κρούσμα στα γραφεία του ΟΗΕ

Μια διπλωμάτης από την αποστολή των Φιλιππίνων στον ΟΗΕ εξετάστηκε και βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό χθες Πέμπτη, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών για να ενημερωθούν για το πρώτο γνωστό κρούσμα στα γραφεία του παγκόσμιου οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Η διπλωμάτης αυτή, η οποία εργάζεται στην 6η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία χειρίζεται νομικά ζητήματα, μετέβη στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη τελευταία φορά τη Δευτέρα. Την προηγούμενη μέρα είχε παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης και είχε επισκεφθεί γιατρό.

«Σήμερα, Πέμπτη, ενημερώθηκε σε κλήση που της έγινε ότι η εξέταση στην οποία υπεβλήθη έδειξε ότι είναι θετική στην Covid-19. Η αποστολή των Φιλιππίνων έκλεισε και όλο το προσωπικό της έλαβε την οδηγία να θέσει εαυτόν σε καραντίνα» διευκρινίζεται σε επιστολή της αποστολής των Φιλιππίνων που δόθηκε σε πολλές διπλωματικές αποστολές στον ΟΗΕ και αντίγραφό της εξασφάλισε το AFP.

Περίπου 12 διπλωμάτες βρίσκονται στην αποστολή των Φιλιππίνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τεοντόρο Λόκσιν αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι η διπλωμάτης που προσεβλήθη είναι νέα και η πορεία της υγείας της είναι καλή και προσθέτει ότι αυτή είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη από τη Φλόριντα.

Η πρεσβευτής των Φιλιππίνων στον ΟΗΕ Κίρα Αζουσένα ανακοίνωσε παράλληλα ότι η διπλωμάτης βρέθηκε στην έδρα του οργανισμού την Δευτέρα για περίπου μισή ώρα κατά την οποία ήταν ασυμπτωματική.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι η Φιλιππινέζα διπλωμάτης συναντήθηκε με άλλους δύο διπλωμάτες και επισκέφθηκε μόνον μια συνεδριακή αίθουσα του ΟΗΕ, η οποία έχει καθαριστεί τρεις φορές από την Δευτέρα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες του ΟΗΕ βρίσκονται σε επαφή με τους διπλωμάτες αυτούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Ορισμένες συνεδριάσεις που προγραμματίζονταν για σήμερα ματαιώθηκαν μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο οργανισμός των 193 χωρών μελών άρχισε να εφαρμόζει μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού στα γραφεία του στο Μανχάταν αυτήν την εβδομάδα, με πιο τακτικούς καθαρισμούς και τη ματαίωση συναντήσεων.

Από την επόμενη εβδομάδα οι μισοί από τις μερικές χιλιάδες εργαζομένους του ΟΗΕ, οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες εργάζονται στο κτίριο του οργανισμού, θα εργάζονται από το σπίτι τους.

Περίπου 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, χωρίς να συνυπολογίζονται οι διπλωμάτες των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, οι οποίοι πηγαινοέρχονται μεταξύ της διπλωματικής τους αποστολής στα κτίρια που βρίσκονται στην γύρω περιοχή και στην έδρα του οργανισμού, στην καρδιά του Μανχάταν.


Πηγή