Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Καφές, εγκυμοσύνη & αποβολή: Νέα στοιχεία που σοκάρουν

Καφές, εγκυμοσύνη & αποβολή: Νέα στοιχεία που σοκάρουν

Τα νέα ευρήματα που πρέπει να διαβάσουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες αλλά και όλοι οι μέλλοντες μπαμπάδες.

Ερευνητές από τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης πριν την εγκυμοσύνη αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

AdTech Ad

Μάλιστα, δεν αρκεί να απέχει μόνο η μέλλουσα μητέρα από την κατανάλωση καφέ. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν ο σύντροφος και μέλλων πατέρας καταναλώνει σημαντική ποσότητα καφεΐνης.

bigstock Love Cups Of Coffee 2453947

Μόλις δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα τις εβδομάδες που προηγούνται της σύλληψης συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Παράλληλα, ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος και για τις γυναίκες που καταναλώνουν δύο καφεϊνούχα ποτά ή ροφήματα (π.χ. καφές, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά τύπου κόλα) σε ημερήσια βάση κατά τις πρώτες 7 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Βάσει των ευρημάτων αυτών, οι ερευνητές συνιστούν στα ζευγάρια να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσληψη καφεΐνης πριν ξεκινήσουν τις προσπάθειες να κάνουν παιδί.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στα ζευγάρια που σκοπεύουν να κάνουν παιδί και θα ήθελαν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πρόωρης διακοπής της κύησης», δηλώνει η ερευνήτρια Δρ Germaine Buck Louis.

Οι ερευνητές των Ινστιτούτων Υγείας ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 344 ζευγάρια από 16 κομητείες των ΗΠΑ και εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη γονιμότητα, τον τρόπο ζωής και την έκθεση σε χημικές ουσίες από το περιβάλλον.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποικίλες συνήθειες των ζευγαριών (π.χ. κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων και ποτών, λήψη πολυβιταμινών, κάπνισμα) σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων πριν τη σύλληψη έως και την έβδομη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Από τις 344 εγκυμοσύνες, οι 98 (ποσοστό 28%) διακόπηκαν πρόωρα λόγω αποβολής.

Συσχετίζοντας τα δεδομένα ως προς την κατανάλωση καφέ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση δύο ή και περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως, τόσο από τη γυναίκα όσο και από τον άντρα, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

bigstock Couple holding hands around ca 100012808

Τα αποτελέσματα ερμηνεύθηκαν σε επίπεδο αναλογίας κινδύνου (hazard ratio) –ένας δείκτης που εκτιμά τις πιθανότητες να επέλθει μια συγκεκριμένη έκβαση κατά το διάστημα της μελέτης. Βαθμολογία μεγαλύτερη από 1 υποδεικνύει στη συγκεκριμένη περίπτωση αυξημένο κίνδυνο αποβολής για κάθε μέρα που περνά μετά τη σύλληψη, ενώ αντίθετα βαθμολογία μικρότερη του 1 υποδεικνύει μειωμένο κίνδυνο για κάθε μέρα που περνά.

Για τις γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ, η αναλογία κινδύνου ήταν 1,74, ενώ για τους άντρες 1,73 αντίστοιχα.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα παλαιότερων αντίστοιχων μελετών, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι η αποβολή συνδέεται με την κατανάλωση καφέ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr