Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε θνησιμότητα καρκίνος, παγκοσμίως, τόσο για άντρες, όσο και για γυναίκες.

Όμως, ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ένας από τους λίγους, του οποίου η πρόληψη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στις δυτικές κοινωνίες, η επίπτωση και η θνησιμότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι μεγαλύτερη, συγκριτικά με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 5.200 κρούσματα ετησίως, και επισυμβαίνουν 2.500 θάνατοι.

Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου παίζει η παχυσαρκία.

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τον μηχανισμό με τον οποίο το υπερβολικό φαγητό ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο, αλλά και έναν τρόπο να τον αναχαιτίζουν.

Το κλειδί είναι μία ορμόνη του εντέρου η οποία αδρανοποιείται όταν η υπερκατανάλωσης τροφής οδηγεί σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

bigstock Obesity Issues 2863053

Η αδρανοποίησή της, με τη σειρά της, απενεργοποιεί ένας μηχανισμό καταστολής της ογκογένεσης και έτσι δίνεται η ευκαιρία στον καρκίνο να αναπτυχθεί.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους αδύνατους συνομηλίκους τους, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων Τόμας Τζέφερσον, Χάρβαρντ και Ντιουκ, σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν διάφορα διαιτολόγια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer Research», ανακάλυψαν πως στα ποντίκια που πάχαιναν εξαιτίας της υπερκατανάλωσης τροφής, ήταν μειωμένα τα επίπεδα της ορμόνης γουανυλίνη (guanylin) η οποία παράγεται από το επιθήλιο του εντέρου, δηλαδή από τα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμά του.

Η γουανυλίνη είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του υποδοχέα της, ο οποίος λέγεται κυκλάση της γουανυλίνης C (GUCY2C) και έως τώρα ήταν γνωστό ότι ρυθμίζει την αναγέννηση του εντερικού επιθηλίου.

Όπως όμως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο υποδοχέας της γουανυλίνης έχει μία ακόμα δράση: είναι ένας καταστολέας της ογκογένεσης, όπως αποκαλείται επιστημονικά η δημιουργία των όγκων.

Χωρίς την ορμόνη, ο υποδοχέας της γουανυλίνης αδρανοποιείται, με συνέπεια να αφήνεται ελεύθερη η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους με νοσογόνο παχυσαρκία (δηλαδή σε άτομα που έχουν τουλάχιστον 30-40 κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό ή Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40) είναι μειωμένη κατά 80% η έκφραση του γονιδίου της γουανυλίνης, σε σύγκριση με τους αδύνατους ανθρώπους.

Στα επόμενα στάδια της έρευνάς τους οι επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια που έφεραν ένα γονίδιο το οποίο δεν επέτρεπε την αδρανοποίηση της γουανυλίνης, με αποτέλεσμα όσο κι αν έτρωγαν τα ζώα, οτιδήποτε κι αν ήταν αυτό, να μην αναπτύσσονται όγκοι.

Με βάση αυτό το εύρημα οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ορμονική υποκατάσταση με φάρμακα που ενεργοποιούν τον υποδοχέα της γουανυλίνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στα παχύσαρκα άτομα.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr