Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024
Καρκίνος του μαστού: Η διατροφή που προστατεύει από την υποτροπή

Καρκίνος του μαστού: Η διατροφή που προστατεύει από την υποτροπή

Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, μπορούν να προλάβουν την επανεμφάνισή του ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διατροφή.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μελέτησαν στοιχεία από 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη με στόχο την διερεύνηση της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 53 ετών και οι μισές είχαν πάρει εντολή να διπλασιάσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σε 10 ημερήσιες μερίδες, να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά.

Περίπου το 30% των αρχικών 3.000 γυναικών που είχαν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, δήλωσε ότι δεν είχε εξάψεις, μια συχνή παρενέργεια της αντικαρκινικής θεραπείας του μαστού.

bigstock Slim healthy Woman losing weig 79384558

Οι επιστήμονες μελέτησαν και στοιχεία για τις γυναίκες αυτές και διαπίστωσαν ότι μόνο το 16% αυτών που είχε διπλασιάσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχε επανεμφάνιση όγκου μετά από επτά χρόνια, συγκριτικά με το 23% των γυναικών που είχαν πάρει μερικές μόνο διατροφικές οδηγίες.

Οι γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση μείωσαν τον κίνδυνο κατά 47% όταν αύξησαν την κατανάλωση σαλατικών, φρούτων και φυτικών τροφών.

Καθώς τα οιστρογόνα είναι η κινητήριος δύναμη της συχνότερης μορφής καρκίνου του μαστού, αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών, πέραν των πέντε μερίδων την ημέρα που ορίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες, μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες που έχουν επιβιώσει του καρκίνου.

Μάλιστα ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα κυκλοφορούντα επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να είναι σημαντικό μόνο για τις γυναίκες με επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Σύμφωνα με την Έλλεν Γκοντ και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα αποτελέσματα ισχύουν μόνον για τις γυναίκες που δεν έχουν εξάψεις μετά την ογκολογική θεραπεία, γεγονός που δείχνει ότι τα φρούτα και λαχανικά ενδεχομένως να δρουν επί των οιστρογόνων.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr