Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Καρκίνος: Τριπλάσιες οι πιθανότητες επιβίωσης χάρη στην έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος: Τριπλάσιες οι πιθανότητες επιβίωσης χάρη στην έγκαιρη διάγνωση

Νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από το βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK υπογραμμίζουν την καθοριστική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης ως προς τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο σε αρχικό στάδιο έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νόσο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του οργανισμού, περίπου το 80% των ασθενών που λαμβάνουν διάγνωση για οκτώ κοινούς τύπους καρκίνου (π.χ. ουροδόχου κύστης, μαστού, μήτρας, εντέρου, ωοθηκών) καταφέρνουν να επιβιώσουν για 10 χρόνια τουλάχιστον όταν η νόσος εντοπίζεται στα δύο πρώτα στάδια της νόσου. Οι πιθανότητες επιβίωσης πέφτουν στο 25% περίπου για τους ασθενείς που λαμβάνουν τη διάγνωση όταν η νόσος έχει προχωρήσει στο τρίτο ή το τέταρτο στάδιο.

Τα στάδια του καρκίνου καθορίζονται με βάση το πόσο μεγάλος είναι ο καρκινικός όγκος και το πόσο έχει εξαπλωθεί στο σώμα.

Οι βασικές αιτίες της καθυστερημένης διάγνωσης είναι συνήθως η αμέλεια από την πλευρά των ασθενών να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αλλά και η αδυναμία των γιατρών να εξακριβώσουν τι σημαίνει ένα ασαφές σύμπτωμα.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr