Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Κάταγμα πλευρών

Κάταγμα πλευρών

Οι πλευρές του θώρακα μπορεί να υποστούν κάταγμα μετά από κάκωση από πτώση και άμεση πλήξη του θώρακα, αλλά συνήθως από σύνθλιψη σε τροχαίο ατύχημα όταν φοράς ζώνη.

Τα κατάγματα των πλευρών είναι πολύ επώδυνα, ενώ συνήθως δεν έχουν μεγάλη επίπτωση στην γενική υγεία. Σπάνια, όταν η κάκωση προέρχεται από ατύχημα, το σπασμένο πλευρό μπορεί να «τρυπήσει» το περίβλημα των πνευμόνων και να προκαλέσει πνευμοθώρακα.

Σύμπτωμα

Μετά την κάκωση προκαλείται οξύς πόνος σε κάθε κίνηση εισπνοής-εκπνοής, αλλά κυρίως στο γέλιο, τον βήχα ή το πτέρνισμα. Ανάλογα συμπτώματα προκαλούνται και από την απλή θλάση του θώρακα, χωρίς κάταγμα.

Διάγνωση

Όταν υπάρχει κάταγμα στην επισκόπηση του θώρακα από τη ράχη, η πλευρά που πάσχει στην βαθειά αναπνοή δεν φαίνεται να κινείται όπως η φυσιολογική.

Εάν παρατηρηθεί αυτό, χρειάζεται ιατρική εξέταση για να διαπιστωθεί με ακουστικά, εάν ο πνεύμονας εκπτύσσεται (αναπνέει) ή έχει δημιουργηθεί πνευμοθώρακας.

Αντιμετώπιση

Αυτό που ελαττώνεται στη θλάση του θώρακα ή στο κάταγμα των πλευρών είναι το εύρος της αναπνοής. Ο άνθρωπος που το έχει υποστεί «κοντοανασαίνει».

Χρειάζεται απαραίτητα ισχυρά αναλγητικά, π.χ. δύο Depon ή άλλο ισχυρό αναλγητικό (όχι αντιφλεγμονώδη) πολλές φορές την ημέρα, ώστε να μην περιορίζεται η αναπνοή. Η κάκωση του θώρακος και των πλευρών δεν θέλει κρεβάτι, πρέπει να κινείται όρθιος ή καθιστός. Όταν ξαπλώνει ο θώρακας πρέπει να στηρίζεται ψηλά σε μαξιλάρια.

Εάν εμφανιστεί δύσπνοια, χρειάζεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο.

 

Πηγή: newsbeast.gr