Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Κατάγματα ποδοκνημικής

Κατάγματα ποδοκνημικής

Τα κατάγματα αυτά αφορούν τους δύο «αστραγάλους», τον έξω και τον έσω, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι οι άκρες των δύο οστών, της κνήμης και της περόνης, τα οποία συγκρατούν με την άρθρωση της ποδοκνημικής τον αστράγαλο, όπως μεταφέρεται το βάρος του σώματος στη βάδιση.

 

kn01

Όταν τα σφυρά υποστούν κάταγμα διαταράσσεται η αρθρική επιφάνεια που μεταφέρεται το βάρος του σώματος επάνω στον αστράγαλο. Γι’ αυτό και τα κατάγματα της ποδοκνημικής πρέπει να ανατάσσονται σωστά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα.

Τι είναι

Από τα κατάγματα της ποδοκνημικής, το κάταγμα του  έξω σφυρού συνήθως συνοδεύεται από κάταγμα και του έσω σφυρού (αμφισφύριο).

kn02

Το κάταγμα του έσω σφυρού συνοδεύεται από ρήξη του δελτοειδούς συνδέσμου.kn04

Αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο οστά συγκροτούν μία κολώνα με δύο στηρίγματα. Όταν σπάσει η μία κάπου, πρέπει να σπάσει και η άλλη (καμιά φορά αντί να σπάσει, κόβεται ο δελτοειδής σύνδεσμος ή υφίσταται κάταγμα η κεφαλή της περόνης στο γόνατο (κάταγμα Maisonneuve).

kn05

Πώς ελέγχεται

Στα κατάγματα των σφυρών επειδή διαταράσσεται η άρθρωση (υπεξάρθρημα – εξάρθρημα) μετά την κάκωση ο τραυματίας αδυνατεί να πατήσει το πόδι του και να βαδίσει και η άρθρωση φαίνεται πολύ διογκωμένη και παραμορφωμένη.

kn06kn07

Με το δάκτυλο ψηλαφώντας ανευρίσκουμε μεγάλη ευαισθησία ή στο έσω και στο έξω σφυρό. Ο τραυματίας δεν μπορεί να κάνει τις φυσιολογικές κινήσεις, δηλ. της ραχιαίας έκτασης και την πελματιαία κάμψη.

Πώς αντιμετωπίζεται

Εάν το πόδι μοιάζει να έχει «βγει» από τη θέση του, τραβώντας το πρέπει να το ανατάξουμε (να το φέρουμε στη θέση του). Κατόπιν το ακινητοποιούμε με ένα νάρθηκα.

kn08

Μέχρι να φτάσουμε σε νοσοκομείο πρέπει το πόδι να τοποθετηθεί πολύ ψηλά! Γιατί τα κατάγματα των σφυρών προκαλούν λόγω μεγάλου οιδήματος, μεγάλες φυσαλίδες στο δέρμα με υγρό, και δεν επιτρέπουν την εγχείρηση. Σπανίως  μπορεί να προκαλέσουν και νέκρωση στο δέρμα.

kn09

Η αντιμετώπιση ενός κατάγματος σφυρών, αμφισφυρίου ή τρισφυρίου (εάν έχει ξεκολλήσει κι ένα κομμάτι του πίσω τμήματος της κνήμης) είναι χειρουργική, ώστε να αναταχθεί το εξάρθρημα και να επανέλθει η ανατομική της άρθρωσης.

kn10

kn11

Διαφορετικά η άρθρωση θα οδηγηθεί σε αρθρίτιδα.

Μετά την εγχείρηση ο τραυματίας αποφεύγει την φόρτιση του σκέλους, αρχικά με νάρθηκα και δύο πατερίτσες για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια χωρίς νάρθηκα, κάνοντας ασκήσεις για ακόμη 4 εβδομάδες.kn12

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr