Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Καθυστέρηση ή απουσία περιόδου: 3 αιτίες που δεν πρέπει να σας ανησυχήσουν

Καθυστέρηση ή απουσία περιόδου: 3 αιτίες που δεν πρέπει να σας ανησυχήσουν

Για μια γυναίκα που δεν προσπαθεί να κάνει παιδί, η μεγάλη καθυστέρηση ή η απουσία περιόδου (αμηνόρροια) συνήθως συνοδεύεται από έντονες ανησυχίες είτε για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είτε για κάποια γυναικολογική διαταραχή.

Όμως η εξήγηση για αυτήν την «αναστάτωση» στον κύκλο μπορεί να είναι απολύτως λογική και καθόλου επικίνδυνη.

Δείτε τρεις από τους συνηθέστερους παράγοντες που διαταράσσουν τον κύκλο της περιόδου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά ή και να χάνεται εντελώς μία περίοδος.

– Απώλεια βάρους ή αύξηση του βάρους

Η αύξηση ή μείωση το σωματικού βάρους σε ποσοστό 10% ή και παραπάνω (επί του συνολικού βάρους) είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστέρηση της περιόδου ή και σε αμηνόρροια. Μια σημαντική αλλαγή στο βάρος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλη απώλεια κιλών, συνεπάγεται ανισορροπία στα επίπεδα των ορμονών κι έτσι μπορεί για έναν μήνα να μην απελευθερωθεί το ωάριο από την ωοθήκη και η περίοδος να μην έρθει όπως συνήθως.

– Έντονη γυμναστική

Εάν ξεκινήσατε πρόσφατα γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα και μπήκατε στο καινούργιο σας πρόγραμμα πολύ… δυναμικά, είναι αρκετά πιθανό να παρατηρήσετε προσωρινή αλλαγή στον κύκλο της περιόδου. Η έντονη καταπόνηση από τη γυμναστική μπορεί να απορρυθμίσει το ορμονικό σύστημα, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται και με σημαντική απώλεια βάρους.

– Υπερβολικό στρες

Όπως καταπονεί τον οργανισμό η έντονη σωματική άσκηση, έτσι και η ψυχολογική καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της περιόδου ή σε αμηνόρροια. Εάν αυτήν την περίοδο πιέζεστε υπερβολικά στη δουλειά, στο σπίτι ή για κάποιο άλλο λόγο, πιθανώς θα παρατηρήσετε ότι η περίοδός σας δεν ήρθε στην ώρα της. Όταν ο στρεσογόνος παράγοντας υποχωρεί, ο κύκλος επανέρχεται στο φυσιολογικό.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr