Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κοιμάστε με τους φακούς επαφής; Δείτε τι θα προκαλέσετε στα μάτια σας

Κοιμάστε με τους φακούς επαφής; Δείτε τι θα προκαλέσετε στα μάτια σας

Οι φακοί επαφής είναι η πιο διαδεδομένη επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα γυαλιά, δεν παύουν όμως να είναι ξένο σώμα για τα μάτια και γι’ αυτό προϋποθέτουν πολύ προσεκτική χρήση.

Σύμφωνα με τα νεώτερα ερευνητικά δεδομένα, σχεδόν όλοι οι χρήστες φακών επαφής υιοθετούν συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια.

Πρόσφατη δημοσκόπηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, έδειξε ότι το 99% των χρηστών φακών επαφής κάνει λάθη στη χρήση και τη φροντίδα τους.

Συγκεκριμένα, 82% τους χρησιμοποιούν περισσότερο καιρό απ’ ό,τι πρέπει, οι μισοί τους φορούν τη νύχτα στη διάρκεια του ύπνου και οι εννέα στους δέκα έχουν κοιμηθεί το μεσημέρι φορώντας τους.

Από αυτά, το πιο σοβαρό λάθος είναι να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, καθώς πενταπλασιάζεται ο κίνδυνος μόλυνσης του κερατοειδούς χιτώνα από μικρόβια που είτε υπάρχουν στον φακό επαφής είτε ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια των ματιών.

Ακόμη και λίγες ώρες ύπνου με τους φακούς επαφής αρκούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να υπάρξει μόλυνση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν είστε ξύπνιοι, τα μάτια και οι φακοί κινούνται και έτσι αναπληρώνεται η στιβάδα δακρύων, η οποία είναι απαραίτητη για την οξυγόνωση του κερατοειδούς – του εξωτερικού χιτώνα του ματιού πάνω στον οποίο ακουμπά ο φακός. Στη διάρκεια του ύπνου, όμως, τα μάτια μένουν ακίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες «ασφυξίας» του κερατοειδούς και επιθηλιακά ελλείμματα, μέσω των οποίων εισέρχονται στο μάτι μικρόβια που είτε υπάρχουν στον φακό επαφής είτε ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια των ματιών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υγειονομικοί οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) συνιστούν να μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς επαφής.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr