Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το κρυφό πρόβλημα του «αδερφικού εκφοβισμού»

Το κρυφό πρόβλημα του «αδερφικού εκφοβισμού»

Ο εκφοβισμός από τα αδέρφια προκαλεί ψυχικά τραύματα

Πολλές φορές θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας του μεγαλώματος. Ο εκφοβισμός όμως από τον έναν αδερφό ή την αδελφή στον άλλον μπορεί να προκαλέσει βαθιά ψυχικά τραύματα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μια έρευνα βρετανών επιστημόνων, τα παιδιά που δέχονται συχνά το έντονο πείραγμα των αδερφών τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τα εφηβικά τους χρόνια.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χαρακτηρίζουν ως «κρυφό πρόβλημα» τον εκφοβισμό που συντελείται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, τονίζοντας πως τα θύματα πολλές φορές δυσκολεύονται να ξεφύγουν.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε χώρους εκτός σπιτιού (σχολείο, παιδική χαρά).

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.500 παιδιά ηλικίας 12 ετών, τα οποία ρωτήθηκαν αν είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού από τα αδέρφια τους και αν ναι, πόσο συχνά συνέβαινε αυτό, αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Ο εκφοβισμός από τα αδέρφια είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό πείραγμα, αλλά περιλαμβάνει ακόμη σκόπιμες, δυσάρεστες παρατηρήσεις, παραμέληση, εξοστρακισμό, διάδοση φημών και ψεμάτων, καθώς επίσης και σωματική βία (κλωτσιές, σπρωξιές).

Έξι χρόνια μετά, σε ηλικία 18 ετών, τα ίδια παιδιά απάντησαν ξανά σε ερωτήσεις αναφορικά με τα συναισθήματά τους. Ρωτήθηκαν ακόμη αν είχαν προκαλέσει ποτέ κακό οι ίδιοι στον εαυτό τους (παίρνοντας υπερβολική δόση από κάποια ουσία, ή προκαλώντας αυτοτραυματισμό).

Σχεδόν 800 νέοι ανέφεραν ότι είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού αρκετές φορές όταν ήταν μικρά. Αυτοί εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη ή αυτοκαταστροφικές τάσεις, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν «βασανιστεί» από κάποιο από τα αδέρφια τους.

 

Πηγή: newsbeast.gr