Πέμπτη , 4 Αύγουστος 2022
Κρυολόγημα - γρίπη - ιγμορίτιδα: Πώς θα τα ξεχωρίσετε (πίνακας)

Κρυολόγημα – γρίπη – ιγμορίτιδα: Πώς θα τα ξεχωρίσετε (πίνακας)

Το κρυολόγημα, η γρίπη και η ιγμορίτιδα εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα που μας δυσκολεύουν να καταλάβουμε τι πραγματικά μας συμβαίνει.

Χρησιμοποιήστε τον πίνακα που ακολουθεί σαν οδηγό για να εντοπίσετε τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές παθήσεις του αναπνευστικού, ώστε να επιλέξετε τελικά την κατάλληλη θεραπεία.

Κρυολόγημα Γρίπη Ιγμορίτιδα
Λοίμωξη που οφείλεται σε περισσότερα από 200 είδη ιών. Λοίμωξη που οφείλεται σε κάποιο από τα στελέχη του ιού της γρίπης. Φλεγμονή στα ιγμόρεια, συνήθως λόγω κρυολογήματος ή αλλεργίας.
Βασικά συμπτώματα Πονόλαιμος που συνοδεύεται από καταρροή (διάφανη βλέννα) και/ή ρινική συμφόρηση και μετά βήχα. Πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, πονοκέφαλος, ρίγη, βήχας. Ναυτία και τάση προς έμετο (κυρίως στα παιδιά). Ρινική συμφόρηση, καταρροή (παχύρρευστη κιτρινωπή ή πρασινωπή βλέννα), ροή βλέννας προς το λαιμό, επίμονος πονοκέφαλος, πόνος ή πίεση πίσω από το μάτι, τα μάγουλα ή το μέτωπο.
Πότε εμφανίζεται Μερικές ημέρες μετά τη λοίμωξη. Μερικές ώρες μετά τη λοίμωξη. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται εντός 2-3 ημερών.
Πυρετός; Συνήθως όχι, αν εκδηλωθεί θα είναι χαμηλός (δέκατα). Ναι, από δέκατα έως πολύ υψηλός. Συνήθως όχι.
Αίσθημα κούρασης Ήπιο έως μέτριο. Έντονο. Ήπιο, κυρίως λόγω της δυσκολίας στον ύπνο.
Πόνοι στο σώμα; Συνήθως όχι. Παντού. Πόνος στο πρόσωπο.
Πόσο διαρκεί 7 έως 10 ημέρες (το πολύ) Βασικά συμπτώματα για 1 εβδομάδα, κούραση επί αρκετές εβδομάδες. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 7 ημέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr