Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η κρίση φέρνει εμπόδια στις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών

Η κρίση φέρνει εμπόδια στις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών

Τι αποκαλύπτει έρευνα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών

Άκρως ανησυχητικά για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών είναι τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», καθώς σε μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό και θεραπεία, με το χειρότερο όλων η κατάστασή τους να επιδεινώνεται.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας Κυριάκο Σουλιώτη, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος των ερωτηθέντων βρίσκεται υπό ασφαλιστική κάλυψη, εντούτοις, καταγράφονται εμπόδια στην πρόσβαση στο γιατρό σε ποσοστό 30,5% και στη θεραπεία σε ποσοστό 25,4%.

Δεδομένου δε ότι πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθούνται από γιατρούς του δημόσιου τομέα, το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση αφορά στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθετα εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, ως μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση καταγράφεται η δυσκολία εύρεσης του προϊόντος, και εν συνεχεία η δυσκολία συνταγογράφησης ή χορήγησης της απαιτούμενης γνωμάτευσης από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Ωστόσο, το πλέον δυσοίωνο όλων, όπως τόνισε ο κ. Σουλιώτης, είναι ότι 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία, δήλωσαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ή την καθυστέρηση στη λήψη της, με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στο 96,3% εξ αυτών.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ περίπου οι μισοί εξ αυτών έχουν αναζητήσει δανεισμό από το κοινωνικό τους περιβάλλον προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών, ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες όπως η εκστρατεία «Δικαίωμά μου», που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου.

Η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.

Η εκστρατεία έχει χαρακτηρίσει το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών και τον έχει αναδείξει σε βασικό «συνήγορο» του ογκολογικού ασθενή στη χώρα μας, ενημερώνοντας μέσα στα δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε, περισσότερους από 130.000 ασθενείς μέσα από τις δράσεις της, ανέφερε η Μυρτώ Σκοτίδα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΚΕΦΙ.