Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κρίσεις άσθματος και αλλεργιών από τα αρώματα στα νοσοκομεία

Κρίσεις άσθματος και αλλεργιών από τα αρώματα στα νοσοκομεία

Υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης αρωμάτων και άφτερ σέιβ στα νοσοκομεία τάσσονται καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και αλλεργιών στους ευαίσθητους ασθενείς.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ), οι δρες Κεν Φλέγκελ και Τζαίημς Μάρτιν αναφέρουν ότι τρεις στους δέκα ανθρώπους αναφέρουν ότι έχουν κάποιου βαθμού ευαισθησία στα τεχνητά αρώματα που φορούν οι άλλοι.

Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πάσχοντες από άσθμα λένε ότι τα αρώματα επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Οι κρίσεις άσθματος μπορεί να προκληθούν από κάθε είδους διεγερτική ουσία – από τον καπνό των τσιγάρων έως ένα άρωμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δύο γιατροί υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα με αρώματα δεν έχουν θέση εντός των νοσοκομείων.

«Υπάρχουν πολλές πρακτικές οι οποίες είναι αποδεκτές εκτός νοσοκομείων, αλλά όχι και εντός αυτών», γράφουν. «Μία από αυτές είναι η εφαρμογή τεχνητών αρωμάτων στο σώμα μας. Αν και τα τεχνητά αρώματα έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν πιο ελκυστικούς, μπορεί να οδηγήσουν σε αθέλητη βλάβη των ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι.

Υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία ότι το άσθμα επιδεινώνεται σε μερικές περιπτώσεις από τα τεχνητά αρώματα και αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό στα νοσοκομεία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι ασθενείς με άσθμα ή άλλες ευαισθησίες του ανώτερου αναπνευστικού ή του δέρματος.

Οι ασθενείς αυτοί μπορεί ακούσια να εκτεθούν στα τεχνητά αρώματα του προσωπικού, των άλλων ασθενών και των επισκεπτών, με συνέπεια επιδείνωση της κλινικής κατάστασής τους».

Υπολογίζεται ότι ένας στους 20 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό πάσχει από αλλεργία στα αρώματα και ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr