Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Λόγοι για τους οποίους έχετε καθυστέρηση (και δεν είστε έγκυος)

Λόγοι για τους οποίους έχετε καθυστέρηση (και δεν είστε έγκυος)

Η περίοδός σας δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στην ώρα της αλλά έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο να είστε έγκυος. Τι μπορεί να φταίει;

H γυναικολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «V is for Vagina», Alyssa Dweck, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχετε καθυστέρηση.

Σημαντική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση

Αν ο Δείκτης Μάζας του Σώματος σας πέσει κάτω από 18 ή 19, μπορεί να έχετε προβλήματα με την περίοδό σας. Σημαντική απώλεια βάρους ή και το αντίθετο εξαιτίας της ανορεξίας ή της βουλιμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλες εμμηνορροϊκές περιόδους. «Η φύση έχει τον τρόπο της για να σας προειδοποιήσει ότι το σώμα σας και η υγεία σας βρίσκεται σε κίνδυνο κάτω από τέτοιες ακραίες καταστάσεις», λέει η Dweck.

Άγχος και Στρες

Ένα τρομακτικό γεγονός στη ζωή σας όπως π.χ μία απώλεια κάποιου αγαπημένου σας προσώπου μπορεί να προκαλέσει υποθαλαμική αμηνόρροια. Αυτή η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ο υποθάλαμος, ελέγχει πως εκκρίνονται οι ορμόνες από την υπόφυση, τον κύριο αδένα του σώματος. Όταν λοιπόν ο υποθάλαμος επηρεάζεται από το στρες εξαιτίας ενός θανάτου στην οικογένεια ή οποιοδήποτε άλλο γεγονός που μπορεί να σας συγκλονίζει, μπορεί να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση της περιόδου.

Μπορεί λοιπόν κάποιες στιγμές της ζωής μας το στρες να είναι αναπόφευκτο, πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε.

Θέμα ορμονικό ή θυροειδής

Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στο λαιμό μας, ρυθμίζει το μεταβολισμό μας. Συνεργάζεται επίσης με πολλά άλλα συστήματα του σώματος μας ώστε όλα να λειτουργούν ομαλά. «Ο υποθυρεοειδισμός για παράδειγμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη του θυρεοειδούς. Ένα από τα συμπτώματα είναι η διακοπή της περιόδου», λέει η κα Dweck. Σε κάθε περίπτωση εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της διαταραχής του θυρεοειδούς, κανονίστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες εννοούμε εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις και εντοπίζονται τις περισσότερες φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι κύστεις αυτές είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια, λόγω όμως μιας ορμονικής ανισορροπίας, τα ωοθυλάκια δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έχουν αλλάξει τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης.  Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι οι διαταραχές στην περίοδο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τρίχας στο πρόσωπο ή το στήθος, τη δυσκολία στην απώλεια βάρους και πιθανά ζητήματα γονιμότητας. Ο γιατρός σας θα είναι εκείνος που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία.

Αντισύλληψη

Οι διάφοροι τρόποι αντισύλληψης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην περίοδο. «Τα αντισυλληπτικά χάπια για παράδειγμα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην περίοδο και να προκαλέσουν καθυστέρηση. Από τη μία ναι μεν δεν είναι επικίνδυνο, από την άλλη όμως δεν παύει να είναι μία παρενέργεια», λέει η Dweck.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Όταν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν ορμονικές διαταραχές σε σημαντικό βαθμό, μπορεί να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Μαζί με την απώλεια της περιόδου, τα σημάδια περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα. Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα συμπτώματα,  απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας για να σας συμβουλέψει κατάλληλα.

 

 

 

 

Πηγή: womenshealthmag.com