Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Μεσογειακή διατροφή: Η πυραμίδα των τροφών που περιλαμβάνει (γράφημα)

Μεσογειακή διατροφή: Η πυραμίδα των τροφών που περιλαμβάνει (γράφημα)

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλαπλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα: βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, προστατεύει από καρδιαγγειακά και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών νοσημάτων όπως ο καρκίνος του μαστού, η κατάθλιψη, η νεφροπάθεια και όχι μόνο.

Μια διατροφική πυραμίδα που παρουσιάζει κατά προτεραιότητα τα επιμέρους «συστατικά» της σωστής μεσογειακής διατροφής καθοδηγεί με τρόπο απλό και κατανοητό όσους θέλουν να εξοικειωθούν με το κορυφαίο διατροφικό πλάνο.

mediter diet pyramid oldways

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος

Όπως φαίνεται από το γράφημα, στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται η συστηματική σωματική άσκηση και η συμβουλή «να απολαμβάνουμε τα γεύματά μας μαζί με άλλους», κάτι που υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι ένα απλό διατροφικό πλάνο. Προωθεί την ίδια την κουλτούρα των λαών της Μεσογείου, ένα πνεύμα ενεργητικό που ανθίζει όταν ποτίζεται με τη συντροφικότητα.

Όσον αφορά τα προϊόντα που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή, αυτά είναι κατ’ εξοχήν τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι (προϊόντα ολικής άλεσης κατά προτίμηση), το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα βότανα και τα μπαχαρικά. Κάθε γεύμα πρέπει να βασίζεται στα προϊόντα από αυτήν την ομάδα.

Αμέσως μετά, σε λίγο μικρότερη ποσότητα, πρέπει να καταναλώνουμε ψάρια και θαλασσινά, με συχνότητα όχι μικρότερη από δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτό το επίπεδο της πυραμίδας επισημαίνεται ο ρόλος του νερού στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Σε μικρές ποσότητες αλλά ακόμη και σε καθημερινή βάση, πρέπει να καταναλώνουμε πουλερικά, αβγά, τυρί και γιαούρτι και να συνοδεύουμε το γεύμα με κόκκινο κρασί.

Τέλος, στην κορυφή της πυραμίδας, άρα και στη μικρότερη ποσότητα, πρέπει να καταναλώνονται το κόκκινο κρέας και τα γλυκά.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr