Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Μεταλλική γεύση στο στόμα: Τι την προκαλεί

Μεταλλική γεύση στο στόμα: Τι την προκαλεί

Η μεταλλική γεύση στο στόμα είναι μια ανωμαλία της αίσθησης της γεύσης, που υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα μας:

Προβλήματα του στόματος και της ρινικής κοιλότητας

Τα προβλήματα στο στόμα και τα δόντια μπορεί να αλλοιώσουν την αίσθηση της γεύσης. Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα και αποστήματα μπορεί να παράγουν άσχημη γεύση στο στόμα σας που μπορείτε να τη βιώσετε ως μεταλλική γεύση. Οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων και φάρμακα ή ασθένειες που προκαλούν ξηρότητα του στόματος, όπως ο ομαλός λειχήνας (χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια) και σύνδρομο ξηρότητας, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε μια μεταλλική γεύση. Ομοίως, η ξηροστομία που συνοδεύει τη διαδικασία της γήρανσης, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της γεύσης.

Ασθένειες του νευρικού συστήματος

Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της γεύσης. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στον εγκέφαλο ή οπουδήποτε αλλού κατά μήκος των περιφερικών νεύρων που ελέγχουν τις αισθήσεις της γεύσης και της οσμής. Επειδή η γεύση και η οσμή συμπληρώνουν η μία την άλλη, μια διαταραχή της όσφρησης μπορεί να εκληφθεί ως ανωμαλία στην αίσθηση της γεύσης. Όγκοι, φλεγμονώδεις ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν το κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα μπορεί να σχετίζονται με μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Εγκυμοσύνη

Οι μεταβολές στις ορμόνες που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, προκαλούν την μεταλλική γεύση που αισθάνονται ορισμένες έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες προκαλούν μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άμεσες τοπικές επιδράσεις στη γεύση και την οσμή όπως η ρινική καταρροή ή η βουλωμένη μύτη ή η απελευθέρωση της ισταμίνης που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βακτηριακές λοιμώξεις, προβλήματα της καρδιάς και αρτηριακή πίεση, καρκίνος, υπερθυρεοειδισμός, αρθρίτιδα, διαβήτης, καούρα, γλαύκωμα, οστεοπόρωση και αϋπνία, μπορεί να προκαλούν μεταλλική γεύση.

 

Πηγή: onmed.gr