Κυριακή , 19 Μάρτιος 2023
Μια… απάντηση στο αιώνιο ερώτημα για τη μετά θάνατον ζωή

Μια… απάντηση στο αιώνιο ερώτημα για τη μετά θάνατον ζωή

Ασθενής διηγείται την εμπειρία του σε βρετανούς επιστήμονες

Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει τον εγκέφαλο πολλών. Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Τι συμβαίνει αφότου κάποιος εγκαταλείψει αυτό τον κόσμο; Ιδίως σε στιγμές που η ψυχολογία «πέφτει» ή τότε που κάποιοι φιλοσοφούν και αναρωτιόνται, έρχεται η απορία που βασάνιζε πάντα το ανθρώπινο είδος.

Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο δεν έχει καταφέρει να παρέμβει ούτε η επιστήμη παρά τις προσπάθειες των ειδικών. Έχουν ακουστεί διάφορα που όμως ούτε έχουν… εξακριβωθεί, ούτε μπορούν να στηριχθούν κάπου. Βρετανοί ερευνητές έχουν ξεκινήσει δικές τους «αναζητήσεις».

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον εδώ και τέσσερα χρόνια ψάχνουν την απάντηση. Εν μέσω των 2.000 και πλέον ανθρώπων τους οποίους εξέτασαν αφότου είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή –νοσηλευόμενοι σε περισσότερα από 15 νοσοκομεία σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Αυστρία- συνάντησαν κάποιον ο οποίος είχε να τους διηγηθεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Όπως αναφέρει η Telegraph ο ασθενής βρέθηκε για τρία λεπτά στον άλλο κόσμο, καθώς θεωρήθηκε κλινικά νεκρός, ωστόσο επέστρεψε στη ζωή χάρη στις υπερπροσπάθειες των γιατρών. Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το τι ακριβώς του συνέβη σε εκείνα τα κρίσιμα λεπτά κι εκείνος έδωσε πλήρη… στοιχεία.

O άνδρας διηγήθηκε ότι αισθάνθηκε πως είχε εγκαταλείψει το σώμα του και παρακολουθούσε από μια γωνία του δωματίου την επέμβαση της ανάνηψης. Αν και ήταν «νεκρός» για τρία λεπτά, ο 57χρονος θυμάται με λεπτομέρειες τι έκανε γύρω του το ιατρικό προσωπικό, περιγράφοντας ακόμη και τον ήχο του μηχανήματος.

«Ο συγκεκριμένος άνδρας περιέγραψε το κάθε τι που συνέβαινε στο δωμάτιο και, το σημαντικότερο, άκουσε δύο ″μπιπ″ από το μηχάνημα, το οποίο βγάζει έναν ήχο ανά τρία λεπτά. Έτσι, μπορούμε να χρονομετρήσουμε πόσο διήρκεσε η εμπειρία του. Φαινόταν πολύ αξιόπιστος και ό,τι είπε ότι συνέβη, όντως συνέβη», πρόσθεσε ο βρετανός γιατρός, Σαμ Πάρνια.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Resuscitation» (Ανάνηψη), με επικεφαλής τον Σαμ Πάρνια του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY) -και μέχρι πρόσφατα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία- ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά επιστημονικά τις επιθανάτιες και εξωσωματικές εμπειρίες, εξέτασαν επί τέσσερα χρόνια ένα – ένα ξεχωριστά 2.060 περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι υπέστησαν ανακοπή. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (σχεδόν το 40%) όσων ανένηψαν μετά την ανακοπή (οι 140 από τους 330 που επιβίωσαν), ανέφεραν στη συνέχεια ότι είχαν κάποιου είδους επίγνωση, ενόσω ήσαν κλινικά νεκροί και προτού ξαναρχίσει η καρδιά τους να χτυπά.

«Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως η συνειδητή επίγνωση συνεχίστηκε τουλάχιστον για τρία λεπτά μετά το σταμάτημα της καρδιάς, παρ’ όλο που ο εγκέφαλος τυπικά παύει να λειτουργεί 20 έως 30 δευτερόλεπτα, αφ’ ότου η καρδιά σταματήσει», δήλωσε ο Σαμ Πάρνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι περισσότεροι από τους ασθενείς που επέστρεψαν στη ζωή, διηγήθηκαν διαφορετικές εμπειρίες. Άλλοι είδαν ένα έντονο φως να τους ακολουθεί ή τον ήλιο να λάμπει. Άλλοι ένιωσαν μια απέραντη γαλήνη ή να βγαίνουν από το σώμα τους και άλλοι βίωσαν δραματικές στιγμές, καθώς είχαν ένα έντονο συναίσθημα πνιγμού -σα να έπεφταν σε βαθιά νερά.

Ο Δρ. Πάρνια πιστεύει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρεμφερείς εμπειρίες, όταν πλησιάζει η στιγμή του θανάτου τους, όμως τα φάρμακα και τα ηρεμιστικά που τους χορηγούν οι γιατροί, τους εμποδίζουν να τις θυμηθούν. «Εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νιώσει ζωντανές εμπειρίες σε σχέση με τον θάνατο, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία είναι αμφιλεγόμενα στην καλύτερη περίπτωση. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρόκειται για φαντασιώσεις ή για ψευδαισθήσεις, όμως φαίνεται πως μάλλον αντιδρούν σε πραγματικά συμβάντα», πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr