Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει κακοποιηθεί

Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει κακοποιηθεί

Παραμένουν υψηλά τα επίπεδα της βίας

Μπορεί η βία κατά των γυναικών να έχει αυξήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του φαινομένου, όμως οι προσπάθειες για τον περιορισμό της βίας είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με νέο αφιέρωμα του ιατρικού περιοδικού «Lancet» μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει ήδη βιώσει τη σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ το 7% των γυναικών της Γης αναμένεται, κάποια στιγμή στη ζωή τους να πέσουν θύμα σεξουαλικής επίθεσης από κάποιον άνδρα, που δεν είναι σύντροφός τους.

Τα επίπεδα της βίας κατά των γυναικών παραμένουν απαράδεκτα υψηλά, περιλαμβάνοντας, βιασμούς, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, γάμους και πορνεία με το ζόρι κ.α., γεγονότα που έχουν σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία εκατομμυρίων γυναικών κάθε ηλικίας. Οι πολεμικές και εμφύλιες συγκρούσεις, καθώς και οι ανθρωπιστικές κρίσεις, επιτείνουν το πρόβλημα.

Σε 100 έως 140 εκατομμύρια εκτιμώνται τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και κάθε χρόνο, μόνο στην Αφρική, πάνω από τρία εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη. Γύρω στα 70 εκατομμύρια κορίτσια στον πλανήτη έχουν παντρευτεί προτού γίνουν 18 ετών, συχνά παρά τη θέλησή τους.

Ακόμη και σε πιο ανεπτυγμένες και προοδευτικές χώρες, οι γυναίκες δεν παύουν να βιώνουν τη διάκριση και τη βία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρλοτ Γουάτς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, καταγγέλλουν ότι η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν αυτή την κατάσταση. Όπως είπε η ίδια, «δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να εξαλείψει τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά είναι δυνατή η αλλαγή των νοοτροπιών και των συμπεριφορών και μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από μια γενιά».

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr