Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Μήπως πρέπει να κόψετε τη γλουτένη; Τα σημάδια που σας προειδοποιούν

Μήπως πρέπει να κόψετε τη γλουτένη; Τα σημάδια που σας προειδοποιούν

Η διατροφή με προϊόντα χωρίς γλουτένη έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί άνθρωποι προσαρμόζουν το διατροφικό τους πλάνο, ακόμη και όταν δεν έχουν δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί στη γλουτένη με συνέπεια να εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα που παρερμηνεύονται ή συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Η γλουτένη υπάρχει σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού.

Τα σημάδια που προειδοποιούν για τη δυσανεξία στη γλουτένη και πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν είναι τα εξής:

Κακή πέψη
Η πιο συνηθισμένη ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη είναι κάθε είδους ξαφνικό πρόβλημα με την πέψη. Από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τους πόνους στο στομάχι, μέχρι το φούσκωμα και τα αέρια.

Πόνοι στις αρθρώσεις
Η αλλεργία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και οίδημα με συνέπεια τον πόνο στις αρθρώσεις.

Πονοκέφαλος
Αν παρατηρήσετε αύξηση πονοκεφάλων ή ημικρανίες ιδιαίτερα μετά από την κατανάλωση τροφών με γλουτένη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μόνιμη κούραση
Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς να συντρέχουν λόγοι, η δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούσε να είναι η αιτία.

Δερματικές παθήσεις
Το έκζεμα, η ψωρίαση και η κεράτωση pilaris είναι χαρακτηριστικά αλλεργίας στη γλουτένη. Φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος , εξογκώματα και εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν οπουδήποτε και βρίσκονται συνήθως στους μηρούς, τα χέρια σας και το πρόσωπο.

Ορμονικές διαταραχές
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας, ειδικά αυτές των οιστρογόνων και να προκαλέσει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, εξάψεις και απώλεια ή αύξηση βάρους.

Πηγή: onmed.gr