Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια & εγκεφαλικό

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια & εγκεφαλικό

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία, επισημαίνουν Βρετανοί ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Heart.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η κοινωνική απομόνωση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, τις δύο κυριότερες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.

AdTech Ad

Μάλιστα, η μοναξιά επιδρά ως παράγοντας κινδύνου στον ίδιο βαθμό με το άγχος ή το εργασιακό στρες.

bigstock Lonely Teddy Bear On The Road 95788883

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που βασίστηκε σε 23 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, με συνολικό δείγμα πάνω από 181.000 άτομα και διάρκεια 3 έως 21 χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νικόλ Βαλτόρτα, η μοναξιά επιδρά αρνητικά στην υγεία του ατόμου με τρεις τρόπους: τις καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές, βιολογικούς δείκτες και ψυχολογικούς παράγοντες. «Τα μοναχικά ή κοινωνικά απομονωμένα άτομα είναι πιο πιθανό να παραμένουν σωματικά αδρανή, να καπνίζουν, να αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό, είναι πιο πιθανό να τρώνε ανθυγιεινά και να έχουν αυξημένο βάρος», αναφέρει η Βαλτόρτα. Επίσης, η μοναξιά επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και εξασθενίζει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στο στρες. Τέλος, η μοναξιά συσχετίζεται με αυξημένους δείκτες άγχους και κατάθλιψης.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr