Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Νέα πειραματική θεραπεία κατά του έρπη

Νέα πειραματική θεραπεία κατά του έρπη

Αισιοδοξία για την πιθανή νέα θεραπευτική οδό

Για πρώτη φορά ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να αλλάξουν το DNA του ιού του έρπητα, που βρίσκεται μέσα στο σώμα, πράγμα που εμποδίζει την εκ νέου αφύπνισή του και, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγεί στην πλήρη εξαφάνισή του. Οι επιστήμονες το κατάφεραν με τη βοήθεια της νέας και υψηλής ακριβείας τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRIPSR/Cas 9.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Γιαν Λέμπινκ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», πειραματίστηκαν με ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία ήταν μολυσμένα από τρία διαφορετικά μέλη της οικογένειας του έρπη: τον απλό έρπη τύπου 1 (HSV-1) που προκαλεί έλκη στο δέρμα και κερατίδια στο μάτι, τον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό (HCMV) που μεταφέρεται από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο και είναι η αιτία πολλών εκ γενετής βλαβών, καθώς και τον ιό Επστάιν-Μπαρ (EBV) που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και καρκίνο.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ειδικές γενετικές αλληλουχίες (gRNAs), συμπληρωματικές στο γονιδίωμα του ιού, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα «μοριακά ψαλίδια» του συστήματος CRISPR/Cas 9, επέφεραν στοχευμένες μεταλλάξεις στο DNA των ιών, με συνέπεια να τους αποσταθεροποιήσουν ή και να τους αδρανοποιήσουν, «φρενάροντας» ή και σταματώντας τελείως τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν στον οργανισμό τους πολλούς ιούς του έρπη, από παρελθούσες μολύνσεις. Μετά την αρχική οξεία λοίμωξη, αυτοί οι ιοί μπορεί να παραμείνουν επί χρόνια σε αδράνεια μέσα στο σώμα και κατά καιρούς να επανεμφανισθούν, οδηγώντας σε διάφορες παθήσεις.

Οι Ολλανδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου θεραπεία του έρπη, όμως δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τα πειράματά τους ανοίγουν μια νέα θεραπευτική οδό για το μέλλον.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr