Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Νέα θεραπεία «χτυπά» τον καρκίνο του παγκρέατος

Νέα θεραπεία «χτυπά» τον καρκίνο του παγκρέατος

Σημαντική επιτυχία από μία ομάδα ερευνητών στη Βρετανία

Επιστήμονες από τη Βρετανία και άλλες χώρες, με επικεφαλής έναν ελληνο-κυπριακής καταγωγής χειρουργό, πέτυχαν μια σημαντική επιτυχία στο «μέτωπο» κατά του καρκίνου του παγκρέατος, χάρη σε ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων χημειοθεραπείας, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε «σημαντική νίκη».

Τα δύο φάρμακα, η γεμσιταμπίνη (gemcitabine) και η καπεσιταμπίνη (capecitabine), τα οποία βρίσκονται εκτός πατέντας και έως τώρα χρησιμοποιούνταν ξεχωριστά, από κοινού αυξάνουν την πενταετή επιβίωση των ασθενών από το 16% στο 29%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμο του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή του νέου φαρμακευτικού συνδυασμού σε 732 ασθενείς σε νοσοκομεία τεσσάρων χωρών. Στους ασθενείς, που είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση, δόθηκε είτε ένα από τα δύο φάρμακα χημειοθεραπείας, είτε ο συνδυασμός τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, με τον νέο συνδυασμό, η μέση επιβίωση των ασθενών αυξήθηκε από 25 σε 28 μήνες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών (29%) ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ζουν πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου, με συνέπεια το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών μετά τη διάγνωση να έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και δεκαετίες. Συχνά οι ασθενείς ζουν μόνο μερικούς μήνες, επειδή η νόσος είναι επιθετική, αντιστέκεται στη θεραπεία και διαγιγνώσκεται καθυστερημένα λόγω μη σαφών συμπτωμάτων.

Μόνο το 5% των ασθενών περίπου σήμερα ζουν για πέντε χρόνια, ενώ η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση διαχρονικά. Περίπου 340.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο παγκοσμίως και άλλοι τόσοι περίπου πεθαίνουν, με τα υψηλότερα ποσοστά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η σημαντική κλινική δοκιμή δείχνει ότι ο εν λόγω φαρμακευτικός συνδυασμός μπορεί να δώσει στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος πολύτιμους πρόσθετους μήνες ή και χρόνια ζωής, συνεπώς θα πρέπει να αποτελέσει τη νέα βασική θεραπεία γι’ αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Νεοπτόλεμος. Επεσήμανε επίσης ότι, όπως αποδεικνύεται, η χημειοθεραπεία όντως φέρνει αποτελέσματα στον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που εσχάτως η αντικαρκινική έρευνα έχει εστιασθεί στην ανοσοθεραπεία και στην εξατομικευμένη θεραπεία.

Δεν είναι σαφές γιατί ο νέος συνδυασμός έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο τοξικός, πράγμα που επιτρέπει στους ασθενείς να ανέχονται τη χορήγηση μεγαλύτερης δοσολογίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθούν βιοδείκτες στους όγκους, οι οποίοι θα αποκαλύπτουν στους γιατρούς ποιοί ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα θεραπεία.

Ο Νεοπτόλεμος γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά πολύ νωρίς οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, όπου σπούδασε. Από το 2005 είναι επικεφαλής της Σχολής Μελετών Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για τις έρευνές του πάνω στη διάγνωση και σε νέες θεραπείες του καρκίνου του παγκρέατος.