Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Νέο υλικό φέρνει επανάσταση στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις

Νέο υλικό φέρνει επανάσταση στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις

Η χρήση της νανοτεχνολογίας δίνει λύσεις στις στενώσεις αγγείων

Νέα, πρωτοποριακά στέντ, κατασκευασμένα με υλικά βασισμένα στη νανοτεχνολογία, ανοίγουν νέους δρόμους στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις. Τα νέα αυτά στέντ (επικαλυμμένοι νάρθηκες), έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνουν σημαντικά την αντίδραση των αγγείων στο ανθρώπινο σώμα και οι πιθανότητες να «βουλώσουν» και να υποστεί ο ασθενής θρόμβωση, από ενδεχόμενες επαναστενώσεις αγγείων, περιορίζονται σημαντικά.

Ακόμα, οι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές παρενέργειες, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η κατασκευή των νέων, κατασκευασμένων από νανο – ίνες, στέντ, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και όπως εκτιμούν οι επισήμονες σε δύο περίπου χρόνια, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ξεκινήσει η τοποθέτησή του σε ασθενείς, στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα του του αναπληρωτή καθηγητή στο ΑΠΘ, Κυριάκου Κτενίδη, σε συνεργασία με το το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Στέργιου Λογοθετίδη.

Οπως τόνισε στο ΑΜΠΕ η ειδικευόμενη αγγειοχειρουργός στο ΑΧΕΠΑ, Μίλκα Γιάννης, μέχρι το Πάσχα δεν αποκλείεται να γνωστοποιηθούν τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ενώ διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση του Project έχει εξασφαλιστεί και αφορά στην κατασκευή 40 στεντ.

Αυτές οι νέες εξελίξεις, που αφορούν στην επικάλυψη μεταλλικών ναρθηκών με νανοτεχνολογικες τεχνικές και υλικά που μιμούνται τη δομή των ιστών του σώματος και εμποδίζουν την επαναστένωση της αρτηρίας, επιταχύνοντας μάλιστα και τον επανασχηματισμό του ενδοθηλίου θα παρουσιαστούν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης/διημερίδας, με θέμα: «Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ 2014» που ξεκινά την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του ΑΧΕΠΑ, θα παρέχει δωρεάν εξέταση κοινού για τις φλεβικές και τις αγγειακές παθήσεις, στις 13 Δεκεμβρίου 2014, στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου (3-8 το βράδυ). Μέχρι στιγμής συμμετοχή έχουν δηλώσει 200 Θεσσαλονικείς, ενώ όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέχρι αύριο στις 2 το μεσημέρι, στο τηλ.: 2103645629 ή στην ιστοσελίδα www.apr.com.gr/aggeiakesimeresahepa. Για τις εξετάσεις αυτές έχουν επιστρατευθεί 20 γιατροί του νοσοκομείου, ενώ έχουν στηθεί 19 θάλαμοι και θα χρησιμοποιούνται έξι μηχανήματα.

Οι αγγειακές παθήσεις, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στον δυτικό κόσμο και στο πλαίσιο αυτό δικαιολογημένα έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία. Στις παθήσεις των αγγείων, όπως επεσήμανε ο κ. Κτενίδης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα: Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, Περιφερική Αποφρακτική Νόσος, Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής και το Λεμφοίδημα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ και Διευθυντής της Α’ ΠΡΧ, Γεώργιος Μπασδάνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η φλεβική Θρομβοεμβολική νόσος είναι «μια επικύνδυνη νοσολογική οντότητα που ευθύνεται για ένα μεγάλο αριθμό θανάτων (10η συχνότερη αιτία ξαφνικού θανάτου)». Στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), ο καρκίνος του προστάτη(63.636), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).

Μιλώντας για τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, ο κ. Κτενίδης, τόνισε ότι αποτελεί «μάστιγα της σύγχρονης εποχής», αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 20% των γυναικών, χωρίς παιδιά, παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, ενώ μετά από κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%. Για την Περιφερική Αποφρακτική Νόσος (ΠΑΝ), τονίστηκε ότι αποτελεί εκδήλωση της συστηματικής αθηροσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης) των αρτηριών του οργανισμού, που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα. Προσβάλλει το 10-15% των ατόμων του γενικού πληθυσμού ενώ περίπου το 50% των ασθενών με ΠΑΝ είναι ασυμπτωματικοί. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η νόσος είναι περισσότερο συχνή στους άνδρες και ο επιπολασμός της αυξάνεται σημαντικά μετά το 50ο έτος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπασδάνης, επεσήμανε ότι στο ΑΧΕΠΑ δέχονται τους «πάντες και τους εξυπηρετούν όλους», απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με τους ανασφάλιστους και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε «η ιατρική κοινότητα είναι σημαντικά ευαισθητοποιημένη ειδικότερα με την κατηγορία των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι στο νοσοκομείο επιλέγουν «κινέζικα εργαλεία γιατί είναι πολύ πιο φθηνά» και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΑΧΕΠΑ είναι σήμερα 30 εκατ. ευρώ, όταν προ κρίσης υπερέβαινε και τα 80 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα το κομμάτι της πρόληψης δεν είναι σωστά καλυμμένο, ενώ τόνισε ότι στον «πετσοκομμένο» προϋπολογισμό του 2015 «οι αγγειακές παθήσεις το πιο πιθανόν είναι να παραμείνουν προτεραιότητα». Παράλληλα, σημείωσε ότι ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης η «σπατάλη στα νοσοκομεία συνεχίζεται» και πρόσθεσε οι μειώσεις δεν πρέπει να γίνονται οριζόντια. «Έχουμε μείωση 50% στις σπατάλες, αλλά και ισάριθμη μείωση σε περιπτώσεις πουν δεν θα έπρεπε να υπάρξει καμία», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr