Κυριακή , 25 Ιούλιος 2021
Νευρική ανορεξία: Ποιος είναι ο ρόλος της σεροτονίνης

Νευρική ανορεξία: Ποιος είναι ο ρόλος της σεροτονίνης

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο διακατέχεται από τον φόβο του να μην πάρει βάρος και αρχίζει να περιορίζει το φαγητό από τη ζωή του σε σημείο επικίνδυνο για την υγεία του.

Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου στο Pittsburgh των ΗΠΑ, εξέτασαν τον εγκέφαλο 13 γυναικών με νευρική ανορεξία και 12 γυναικών με βουλιμία και σύγκριναν τα ευρήματα αυτά με ανάλογα ευρήματα από 18 γυναίκες που δεν εμφάνισαν ποτέ νευρική ανορεξία ή βουλιμία.

Για την εξέταση χρησιμοποίησαν PET Scan, δηλαδή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, η οποία δείχνει τρισδιάστατες εικόνες, που απεικονίζουν μεταβολικές και χημικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Διαπίστωσαν ότι η νευρική ανορεξία σχετίζεται με τη διαταραχή στο μεταβολισμό της σεροτονίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που καθορίζει την ψυχική μας διάθεση, την κατάθλιψη ή το άγχος που νιώθουμε.

Είναι πολύ πιθανό, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης να οδηγούν σε αυξημένο άγχος και αυτό με τη σειρά του μπορεί να γίνεται η αιτία να ξεκινήσει ένα άτομα να έχει νευρική ανορεξία.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τα αίτια της νευρικής ανορεξίας και της βουλιμίας.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr