Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Novavax: Η λύση για τους ανεμβολίαστους που φοβούνται -Παραδοσιακό, φθηνό και αποτελεσματικό κατά 90% λέει η Θεοδωρίδου

Η λύση για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, αλλά και να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, είναι το νέο εμβόλιο της Novavax, που αναμένεται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, το νέο εμβόλιο λειτουργεί με τον παραδοσιακό, και γνωστό από τη δεκαετία του 1980, τρόπο που λειτουργούν τα εμβόλια, ενώ παράλληλα είναι φθηνό και εύκολο στην παραγωγή, άρα θα αξιοποιηθεί πιο εύκολα σε μη προνομιούχες περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, το πρωτειϊνικό εμβόλιο της Novavax επιτυγχάνει την ανοσία με διαφορετικό τρόπο:

Στα mRNA εμβόλια παρέχονται οι γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός μόνος του παράγει τα αναγκαία αντισώματα. Στα εμβόλια με ιικο φορέα, χρησιμοποιείται μη αναπαραγωγικός ιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα κύτταρα του οργανισμού, που στη συνέχεια τον παράγουν.

Στο νέο εμβόλιο, η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Έτσι λειτουργούν τα γνωστά μας εμβόλια, της γρίπης, της ηπατίτιδας, κτλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι μια δόση του νέου εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης και περιέχει επίσης ανοσοενισχυτική ουσία, για να παράγονται περισσότερα αντισώματα, ώστε να χρειάζονται λιγότερα αντιγόνα.

Το εμβόλιο διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου. Το ανοιγμένο εμβόλιο διατηρείται 6 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου

«Είναι φθηνό, εύκολο στη μεταφορά, θα συμβάλει στον εμβολιασμό και στις μη προνομιούχες χώρες, ενώ θα παραχθούν 1 δισεκατομμύριο δόσεις», σημείωσε η πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η έγκριση του εμβολίου έγινε με δεδομένα από δυο κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετειχαν 45.000 άτομα, η πρώτη σε Μεξικό-ΗΠΑ και η δεύτερη στη Βρετανία. Παρατηρήθηκε 90% και 89,7% αντίστοιχα στην αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου.

Κι αυτό το εμβόλιο χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες άνω των 18 ετών. Μετά από 14 μέρες από τη χορήγηση ξεκινάει η προστασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα δεδομένα για τη χορήγηση του ως αναμνηστική δόση είναι περιορισμένα, αν και φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσιακή απόκριση. Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών είναι επίσης περιορισμένα, όπως και η αποτελεσματικότητα του μικτού εμβολιασμού.

Επίσης υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας. Εκτιμάται ότι σύντομα περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα.

Σχετικά με τις παρενέργειες, αυτές είναι ήπιες και ανάλογες όλων των συμβατικών εμβολίων.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κατέληξε: «Το νέο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο: Να προσεγγιστούν οι ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα όπου η κάλυψη είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη».


Πηγή