Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Oι πιο συχνές θεραπείες στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Όλοι οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι γνωρίζουν πως κάθε ζευγάρι, που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, έχει τους δικούς του μοναδικούς παράγοντες/παραμέτρους οι οποίοι και ευθύνονται για αυτό.

Αναζητώντας προσεκτικά αυτές τις παραμέτρους, η εγκυμοσύνη θα είναι θέμα χρόνου για τα περισσότερα από αυτά τα ζευγάρια. Για πολλά μάλιστα η εγκυμοσύνη θα έρθει με φυσικό τρόπο και χωρίς να παρέμβει απαραιτήτως κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ωστόσο, αν είστε πάνω από την ηλικία των 37-38 ετών και, αν και προσπαθείτε τον τελευταίο χρόνο, δεν καταφέρνετε να μείνετε έγκυος, τότε ο γιατρός σας πιθανώς να ακολουθήσει τη μέθοδο της εξωσωματικής για να βοηθήσει να αποκτήσετε το δικό σας μωρό.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  και με απλά λόγια αντί η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο να γίνει στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο ειδικό εμβρυολογικό εργαστήριο.

Τα βασικά στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι:

  • Πρόκληση και παρακολούθηση ωοθηκικής διέγερσης
  • Ωοληψία
  • Λήψη σπέρματος
  • Γονιμοποίηση (Κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση ή Μικρογονιμοποίηση-ICSI)
  • Έλεγχος γονιμοποίησης και εμβρυϊκή ανάπτυξη
  • Εμβρυομεταφορά

Ποιες τεχνικές και οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης που εφαρμόζονται στα μεγάλα κέντρα εξωσωματικής;

 Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Η γονιμοποίηση που επιτυγχάνεται από την ένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο, εκτός σώματος, σε ειδικό εργαστήριο. Το έμβρυο που προκύπτει μεγαλώνει σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, πριν τη μεταφορά του στη μήτρα της μητέρας.

Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI)

Η διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα προετοιμάζεται αρχικά στο εργαστήριο και ακολούθως τοποθετείται στη μήτρα με τεχνητά μέσα. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Δωρεά Ωαρίων

Η διαδικασία κατά την οποία η γυναίκα χρησιμοποιεί τα ωοκύτταρα ενός δότη για να εκπληρώσει την επιθυμία της να γίνει μητέρα. Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή για γυναίκες που δεν διαθέτουν πλέον ωάρια εξαιτίας π.χ. θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία ή οι ακτινοβολίες.

Δωρεά Σπέρματος

Μία διαδικασία κατά την οποία ένας ανώνυμος υγιής άντρας με πολύ υψηλή ποιότητα σπέρματος δωρίζει μία ποσότητα, ώστε ένα υπογόνιμο ζευγάρι να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Παρένθετη Μητρότητα

Αν η ιατρική κατάσταση μίας γυναίκας καθιστά απίθανη ή επικίνδυνη μία εγκυμοσύνη, τότε μία άλλη γυναίκα κυοφορεί και γεννά το παιδί της. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται και σε όσες γυναίκες έχουν χάσει τη μήτρα τους.

Mικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μία προηγμένη τεχνική, που συνδυάζεται με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται απευθείας στο ωάριο με μικροσκοπική επέμβαση. Συνηθίζεται σε περιπτώσεις βαριάς μορφής ανδρικής υπογονιμότητας.

Κατάψυξη Ωαρίων

Μία σύγχρονη τεχνική κατά την οποία γίνεται υαλοποίηση ενός καθορισμένου αριθμού ώριμων ωαρίων μίας γυναίκας. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως πιο αποτελεσματική τεχνική από την παραδοσιακή κρυοσυντήρηση.

Μαγνητικός Διαχωρισμός Σπερματοζωαρίων (MACS)

Επιτρέπει στα σπερματοζωάρια με τα καλύτερα χαρακτηριστικά να επιλεχθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στο Πρότυπο Γυναικολογικό και Μαιευτικό Ιατρικό Κέντρο Γυναίκα+, η γυναίκα κάθε ηλικίας από την ξέγνοιαστη εφηβική ηλικία έως και τη νέα αρχή ζωής των 50+, θα νιώσει από την πρώτη στιγμή επικοινωνίας μαζί μας, Σιγουριά, Ζεστασιά, Αμεσότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Δουλγεράκη Εμμανουήλ, Μαιευτήρας− Γυναικολόγος, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.gynaikaplus.eu ή καλέστε στο 210 962 5408

localStorage.clear();


Πηγή