Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού στην εκδήλωση της παχυσαρκίας

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού στην εκδήλωση της παχυσαρκίας

Ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Nature.

Παλαιότερα είχε αποδειχθεί ότι τα ανοσοκύτταρα μπορούν να προστατεύσουν τα ποντίκια από την υπερβολική άνοδο του Δείκτη Μάζας Σώματος. Τώρα, η νέα μελέτη παρέχει τα πρώτα τεκμήρια που δείχνουν ότι ισχύει κάτι αντίστοιχο και για τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα ILC2 εντοπίζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κοιλιακό λίπος αδύνατων ανθρώπων. Παράλληλα, πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι τα ILC2 προωθούν τη δημιουργία ενός τύπου λιποκυττάρων (μπεζ λιποκύτταρα) που βοηθούν το σώμα να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες).

Σύμφωνα με το βασικό συντάκτη της σχετικής μελέτης David Artis, καθηγητή Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης, τα ILC2 δυσλειτουργούν στα παχύσαρκα άτομα.

Το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό είναι βέβαια δύο ερωτήματα που παραμένουν προς το παρόν αναπάντητα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στο πώς το ανοσοποιητικό επηρεάζει το μεταβολισμό. Αν και βασικός ρόλος του ανοσοποιητικού είναι να προστατεύει από τις λοιμώξεις, από εξελικτικής πλευράς είναι πολύ λογικό να επηρεάζει το σωματικό βάρος. Τμήματα του ανοσοποιητικού μπορούν να «επικοινωνούν» με το λιπώδη ιστό όταν το σώμα καταπονείται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο μεταβολικός ρυθμός. Για παράδειγμα, εάν το σώμα βρίσκεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και δε λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται τον επερχόμενο κίνδυνο και δίνει σήμα στα λιποκύτταρα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι σε άτομα που έχουν τραυματιστεί ή εκδηλώνουν αλλεργική αντίδραση ο μεταβολισμός παρουσιάζει υπερδιέγερση και καταναλώνει μεγαλύτερα ποσά ενέργειας απ’ ότι συνήθως.

Πηγή: onmed.gr