Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Οδηγοί με οικολογική συνείδηση οι γυναίκες, επικίνδυνοι οι άνδρες

Οδηγοί με οικολογική συνείδηση οι γυναίκες, επικίνδυνοι οι άνδρες

Οι γυναίκες οδηγοί ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Lund.

Για την ακρίβεια, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες τείνουν να οδηγούν 39 χιλιόμετρα την ημέρα, ενώ οι άνδρες 53,1 χιλιόμετρα. Αυτή η διαφορά αποδίδεται στο ότι οι άνδρες συνήθως εργάζονται πιο μακριά από το σπίτι, καθώς και στο γεγονός ότι αρέσκονται στην οδήγηση.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν συχνότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα τρένα και τα λεωφορεία, ενώ για τις κοντινές μετακινήσεις τους επιλέγουν και άλλες λύσεις, όπως το περπάτημα ή τη χρήση ποδηλάτου. Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι γυναίκες υιοθετούν «πράσινες» συνήθειες οδήγησης. Για παράδειγμα, οδηγούν με χαμηλότερες ταχύτητες (τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Σε γενικές γραμμές βρέθηκε ότι οι γυναίκες παράγουν 70% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τους άνδρες οδηγούς, διαπίστωση που, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται σε ακόμη δύο λόγους: αφενός στο ότι οι άνδρες οδηγούν πιο επιθετικά από ό,τι οι γυναίκες και αφετέρου στο γεγονός ότι τείνουν να αγοράζουν αυτοκίνητα με μεγαλύτερους κινητήρες, τα οποία εκ των πραγμάτων καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα.

Η δρ. Lena Hiselious, οικονομολόγος και ειδικός στο τμήμα Οδικών Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Lund, δήλωσε: «Οι άνδρες θα πρέπει να υιοθετήσουν στοιχεία από την οδική συμπεριφορά των γυναικών, προκειμένου οι μετακινήσεις να καταστούν πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον».

Πιο επικίνδυνοι οι άνδρες

Ύστερα από μια σειρά δοκιμών οδήγησης φάνηκε επίσης ότι οι άνδρες οδηγούν πιο επικίνδυνα απ’ ότι οι γυναίκες (π.χ. δεν αφήνουν απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, στρίβουν απότομα, διασχίζουν το δρόμο με πορτοκαλί φανάρι, οδηγούν ενώ μιλούν στο κινητό ή στέλνουν SMS).

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr