Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ομαλός λειχήνας στόματος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ομαλός λειχήνας στόματος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ο ομαλός λειχήνας στόματος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει το εσωτερικό του στόματος.

Συχνά εκδηλώνεται με “μπαλώματα” από δαντελωτές λευκές κηλίδες και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στο σημείο της λοίμωξης, καθώς και με αλλοιώσεις στη γλώσσα και τα ούλα.

Ο ομαλός λειχήνας του στόματος είναι μια αυτοάνοση κατάσταση και συνήθως οφείλεται σε κάποια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, σε αλλεργιογόνες ουσίες σε οδοντιατρικά υλικά (πχ οδοντόκρεμα), σε κάποιο τραύμα, σε κάποια ιογενή μόλυνση ή στο στρες.

Αν και δεν είναι μεταδοτικός, ο ομαλός λειχήνας του στόματος μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες πληγές στο στόμα που κάνουν την κατανάλωση τροφών δύσκολη. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ο ομαλός λειχήνας είναι πολλές φορές προπομπός καρκίνου του στόματος και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να τον αγνοούμε.

Η εμφάνιση του ομαλού λειχήνα στόματος επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού κυρίως μετά την ηλικία των 45 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες.

Δυστυχώς, πρόκειται για μία πρακτικά ανίατη και χρόνια πάθηση. Υπάρχουν, ωστόσο ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Στοματική Υγιεινή

Η καθαριότητα του στόματος θα μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης του ομαλού λειχήνα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον. Μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για σχολαστικό καθαρισμό και έλεγχο.

Ελέγξτε τη διατροφή σας

Οι πικάντικες και όξινες τροφές μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Εάν παρατηρήσετε ότι το στόμα σας είναι ερεθισμένο όταν τρώτε αυτές τις κατηγορίες τροφίμων, προσπαθήστε να τις περιορίσετε στη διατροφή σας. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, που θα καταπραΰνουν το στόμα και έχουν και το βακτήριο acidipholus που καταπολεμάει τον ομαλό λειχήνα. Σε γενικές γραμμές, πίνετε άφθονο νερό και υγρά για να ξεπλύνετε τις τοξίνες και να μειώσετε την πιθανότητα φλεγμονής.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν ομαλό λειχήνα στόματος. Περιορίστε όσο είναι εφικτό το στρες μέσα από δραστηριότητες χαλάρωσης, ασκήσεις ή διαλογισμό. Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε το στρες και το άγχος.

Αλόη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology έδειξε ότι η αλόη μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τα στοματικά έλκη που σχετίζονται με τον ομαλό λειχήνα. Οι ασθενείς που έκαναν τοπική εφαρμογή με αλόη ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων κατά 50%, ενώ το 33% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το κάψιμο και ο πόνος εξαφανίστηκαν. Η Αλόη Βέρα περιέχει ανθρακινόνες, χημικές ενώσεις που προάγουν την επούλωση και μειώνουν τον πόνο λόγω της αντιφλεγμονώδους φύσης τους.

Πρόπολη μελισσών

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη, μια φυσική ρητίνη που βρίσκουν στα μπουμπούκια των φυτών. Στη συνέχεια την μεταβολίζουν με δικές τους εκκρίσεις νέκταρ για να παράγουν ένα σφραγιστικό υλικό και να χτίσουν τις κυψέλες τους. Η πρόπολη της μέλισσας έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που είναι αποτελεσματικές στην εξόντωση των βακτηρίων. Τα εκχυλίσματα πρόπολης μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η πρόπολη μέλισσας δεν είναι αποτελεσματική μόνο στην καταπολέμηση της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της περιοδοντικής νόσου και της πλάκας, αλλά μπορεί επίσης να σκοτώσει τα βακτήρια και να φέρει ανακούφιση στους πάσχοντες από ομαλό λειχήνα στόματος.

Πηγή: onmed.gr