Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Organmeetings – Μια μεγάλη αλυσίδα ζωής δημιουργείται

Το νέο ενημερωτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, που πραγματοποιείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση, ολοκλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης δράσης και προσφοράς.

Προσέλκυσε περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες στα τρία πρώτα διαδικτυακά σεμινάρια, ενώ στις 24 Απριλίου και στις 26 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί τα δύο επόμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ραντεβού ζωής των Organmeetings δίνεται τρεις φορές τον χρόνο. Η αρχή έγινε το 2023. Εργαζόμενοι από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, μέλη φορέων και συλλόγων με κοινωνική προσφορά και εργαζόμενοι σε οργανισμούς και μονάδες υγείας προστέθηκαν στη μεγάλη ενημερωτική αλυσίδα των Organmeetings, παρακολουθώντας κάποιο από τα τρία διαδικτυακά σεμινάρια που υλοποιήθηκαν.

Ποιος θα μπορούσε να δωρίσει όργανα προς μεταμόσχευση; Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει από το κώμα; Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων; Τι είναι το εμπόριο οργάνων και γιατί δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Εύλογες απορίες που προκύπτουν όταν ξεκινά μια συζήτηση για τη δωρεά οργάνων, αλλά και στερεότυπα που εξακολουθούν να αναπαράγονται εσφαλμένα, γίνονται αντικείμενο μιας διαφωτιστικής παρουσίασης και βρίσκουν τις απαντήσεις τους μέσα από τα σεμινάρια των Organmeetings.

Το
ενημερωτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται
από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων
(ΕΟΜ) και το Ίδρυμα Ωνάση, με την υποστήριξη
του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
(ΩΚΚ), ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τον
πρώτο χρόνο της δυναμικής του παρουσίας
και τώρα συνεχίζει το ίδιο δυνατά και
το 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο πρώτες ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων για το τρέχον έτος είναι οι: Τετάρτη 24 Απριλίου (15:00) και Τετάρτη 26 Ιουνίου (15:00). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής εδώ.

Κάθε διαδικτυακή συνάντηση θα έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τη φόρμα μπορούν να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν συλλογικές δράσεις, όπως είναι η ενεργοποίηση της συμμετοχής εργαζομένων/μελών, βάσει του ρόλου και της ιδιότητάς τους (για παράδειγμα, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Διευθυντής Marketing, Πρόεδρος ή Γραμματέας Συλλόγου κ.λπ.). Εταιρείες
και Επιχειρήσεις που θα ήθελαν να
συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την
ενημέρωση γύρω από τη δωρεά και
μεταμόσχευση οργάνων, Μέσα Ενημέρωσης,
Φορείς, Ιδιωτικοί ή Δημόσιοι Οργανισμοί,
Σύλλογοι με κοινωνικό έργο μπορούν τώρα
να συμμετάσχουν στα Organmeetings, εκεί όπου
η γνώση και η ενημέρωση συναντούν τη
δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Η κινητήρια δύναμη που ενεργοποιεί τα Organmeetings δεν είναι άλλη από την ανάδειξη της σπουδαιότητας που έχει η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση για το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Ένα θέμα που μας αφορά άμεσα όλες και όλους. Για αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε παράλληλα ο πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, τον οποίο μπορείτε να «ξεφυλλίσετε» εδώ.

Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του ΕΟΜ και του Ιδρύματος Ωνάση στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της σωστής πληροφόρησης για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, που αποτελούν το θαύμα της ιατρικής, σώζοντας χιλιάδες ζωές παγκοσμίως και δίνοντας παράλληλα ελπίδα σε συνανθρώπους μας με μη αναστρέψιμη ανεπάρκεια οργάνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύτιμοι κρίκοι στην αλυσίδα ζωής

Η
συμμετοχή σειράς οργανισμών και
επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Organmeetings
πιστοποιεί την προσήλωσή τους στις
αρχές και τις αξίες της εταιρικής
κοινωνικής ευθύνης και τη βούλησή τους
να συμβάλουν στην ενίσχυση της δημόσιας
υγείας. Προχωρώντας στην έγκυρη και
επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση
των ανθρώπων τους για τις μεταμοσχεύσεις
και τη δωρεά οργάνων, όλοι οι εμπλεκόμενοι
φορείς γίνονται πολύτιμοι κρίκοι της
αλυσίδας ζωής που δημιουργείται,
αποδεικνύοντας στην πράξη ότι για
αυτούς, πέρα από την αμιγώς επιχειρηματική
και οικονομική τους δράση, έχει ιδιαίτερη
αξία και βαρύτητα η ανιδιοτελής κοινωνική
προσφορά.

Οι
εταιρείες, οι φορείς κ.λπ., που συμμετέχουν
στα Organmeetings, πιστοποιούνται από τον
Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων,
περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των
υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της
εκστρατείας ενημέρωσης, ενώ τους
αποστέλλονται και αναμνηστικά για να
τα μοιραστούν με όσους έχουν παρακολουθήσει
το πρόγραμμα. Η πιστοποίηση έχει διάρκεια
2 χρόνια.

Τους πολύτιμους κρίκους στην αλυσίδα ζωής για το 2023/2024 μπορείτε να τους βρείτε εδώ. Η δωρεά οργάνων δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο, είναι κυρίως στάση ζωής με όφελος που επιστρέφει στους συγγενείς και στα οικεία πρόσωπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα Organmeetings:

Υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο εργαζομένων ή μελών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα; Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς τον ελάχιστο ούτε ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία να συμμετάσχει με 100 ή με 10 εργαζομένους ή ένας σύλλογος με 3 ή 40 μέλη. Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική, από ένα και μόνο πρόσωπο. Η πιστοποίηση θα ισχύει και θα αποδίδεται ακόμα και με την ελάχιστη συμμετοχή.

Τα σεμινάρια είναι μόνο διαδικτυακά ή μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην έδρα κάθε φορέα, εταιρείας κ.λπ.; Είναι μόνο διαδικτυακά. Στόχος είναι οι φορείς, οι σύλλογοι, οι εταιρείες κ.λπ. να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ελπίδας και αλληλεγγύης.

Μπορεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια μια εταιρεία ή ένας φορέας και για δεύτερη φορά, με νέο αριθμό εργαζομένων/μελών; Φυσικά, με τον όρο να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη συμμετοχή στο σεμινάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για
οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το
πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στο
info@eom.gr
και στο mediaoffice-health@onassis.org,
με την ένδειξη Organmeetings.

Τα
Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα,
που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της
Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει
και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη
δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις,
με την επιστημονική καθοδήγηση του
Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων
(ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου
Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ).


Πηγή