Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ορθοκήλη: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Ορθοκήλη: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Η ορθοκήλη ή κήλη του οπισθίου κολπικού τοιχώματος είναι η κατάσταση κατά την οποία το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου (ορθό) προβάλλει (προεξέχει) μέσω του κόλπου.

Η ορθοκήλη οφείλεται συνήθως σε χαλάρωση του πυελικού εδάφους και εμφανίζεται συχνότερα σε μεγάλη ηλικία και εφόσον έχουν προηγηθεί τοκετοί.

Ένα από τα συμπτώματα της ορθοκήλης μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα, αφού δημιουργείται στην περιοχή του ορθού ένα κόλλημα στη διέλευση των κοπράνων.

Υπάρχουν τρεις τύποι ορθοκήλης: υψηλή, μεσαία και χαμηλή.

Οι υψηλές ορθοκήλες οφείλονται συνήθως σε μια χαλαρότητα ή διατάραξη του άνω ενός τρίτου του ιστού του κολπικού τοιχώματος και των ιερομητρικών συνδέσμων. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ορθοκήλες μεσαίου επιπέδου και συνδέονται με την απώλεια της στήριξης του πυελικού δαπέδου. Οι χαμηλές ορθοκήλες συνήθως προκαλούνται από μαιευτικό τραύμα.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ορθοκήλης είναι:

-Πολλαπλοί φυσιολογικοί τοκετοί.

-Περινεοτομή που γίνεται μαζί με το φυσιολογικό τοκετό.

-Εμμηνόπαυση.

-Χρόνια δυσκοιλιότητα.

-Χρόνιος βήχας.

-Άρση βαρών ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που ασκεί με την πάροδο του χρόνου πίεση στο πυελικό έδαφος.

Αντιμετώπιση

Η ορθοκήλη θεραπεύεται σήμερα με λαπαροσκόπηση, δηλαδή μέσω τριών μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος μεγέθους 0,3–1 εκ. Κατά την επέμβαση ανασηκώνεται και καθηλώνεται το ορθό στη λεκάνη (λαπαροσκοπική ορθοπηξία).

 

Πηγή: onmed.gr