Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη επικίνδυνη για το παιδί

Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη επικίνδυνη για το παιδί

Οι κίνδυνοι εμφάνισης προγεννητικών ανωμαλιών

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος στο παιδί, σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Νεφρολογική Εταιρία.

Οι συγγενείς ανωμαλίες των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται περίπου στο 1% των κυήσεων και αποτελούν το 20-30% των περιπτώσεων εμφάνισης προγεννητικών ανωμαλιών.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2003 έως το 2012 σε νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών και ταυτοποίησε περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, οι γυναίκες που απέκτησαν παιδί με το εν λόγω πρόβλημα είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκες, συγκριτικά με τις γυναίκες που απέκτησαν υγιή παιδιά.

Από την άλλη, η ύπαρξη υπερβάλλοντος σωματικού βάρους -αλλά όχι στο στάδιο της παχυσαρκίας- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δε φάνηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος στο παιδί. Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα παρατηρούμενα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στη δεδομένα της βιβλιογραφίας που δείχνουν τη συσχέτιση της παχυσαρκίας της μητέρας με τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο και τονίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών προκειμένου να διευκρινιστούν οι υπεύθυνοι μηχανισμοί.

Πηγή: neadiatrofis.gr