Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Παρωνυχία: Ποια επαγγέλματα πλήττει συχνότερα – Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία

Παρωνυχία: Ποια επαγγέλματα πλήττει συχνότερα – Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία

Η παρωνυχία είναι φλεγμονή στις πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών. Παρατηρείται δε συχνότερα στα δάχτυλα των χεριών από ότι στα δάχτυλα των ποδιών.

Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια παρωνυχία.

Η οξεία παρωνυχία είναι επώδυνη πυογόνος λοίμωξη που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό ή δευτερεύον τραύμα και συνήθως προκαλείται από σταφυλόκοκκο.

Η χρόνια παρωνυχία είναι το ευαίσθητο ερύθημα στις πτυχώσεις των νυχιών με πάχυνση των ιστών, απώλεια της επιδερμίδας και επακόλουθη δυστροφία της επιφάνειας του νυχιού.

Αίτια

Η χρόνια παρωνυχία οφείλεται σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, την έκθεση στο νερό ή αλλεργιογόνες ουσίες που οδηγούν σε δερματίτιδα και ακολούθως σε βακτηριακή λοίμωξη.

Παρωνυχία μπορεί επίσης να προκαλέσει η ονυχοκρύπτωση, δηλαδή η ανώμαλη ανάπτυξη του νυχιού.

Αντιμετώπιση

Η οξεία παρωνυχία χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής θεραπείας για να μην υποστεί βλάβη η μήτρα του νυχιού. Εάν η λοίμωξη είναι επιφανειακή και εμφανής, τότε γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση του πύου χωρίς αναισθησία.

Γίνεται βακτηριακή καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα και να χορηγηθεί ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος τόσο για αερόβιους όσο και για αναερόβιους οργανισμούς.

Οι ζεστές κομπρέσες με στυπτικές ουσίες (π.χ. λοσιόν με οξικό αργίλιο, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εχθρικό προς τα βακτήρια.

Για βαθύτερες λοιμώξεις θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα αντιβιοτική θεραπεία και, εάν δεν υπάρχει σημαντική κλινική βελτίωση μετά από 48 ώρες θα πρέπει να γίνει μικροεπέμβαση.

Με τοπική αναισθησία αφαιρείται περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας του νυχιού και τοποθετείται μια γάζα κάτω από την εγγύς πτύχωση του νυχιού για να επιτραπεί η παροχέτευση.

a82c8c9814abc820e033b6166fe4f14e L

Από χρόνια παρωνυχία προσβάλλονται συνήθως όσοι κάνουν επαγγέλματα που σχετίζονται με νερό, όπως μάγειροι, εργαζόμενοι σε μπαρ, ιχθυοπώλες, καθαριστές κτλ.

Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που πιπιλούν τον αντίχειρά τους.

Προδιάθεση για παρωνυχία μπορεί να αποκτήσουν όσοι έχουν έκζεμα ή ψωρίαση.

Σημαντικοί επίσης είναι και οι μικροτραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένου του πολύ συχνού μανικιούρ.

Η επιτυχής θεραπεία βασίζεται στην προστασία των προσβεβλημένων δαχτύλων από το νερό, τις ερεθιστικές και αλλεργιογόνες ουσίες και τον τραυματισμό, σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη θεραπεία χρησιμοποιώντας μετρίως ισχυρά ή ισχυρά τοπικά κορτικοστεροειδή.

Η θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την υποχώρηση της φλεγμονής και την αναμόρφωση της επιδερμίδας, η οποία πρέπει να προσκολληθεί στην επιφάνεια του νυχιού (3 μήνες ή περισσότερο).

 

Πηγή: onmed.gr