Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Περνάει το hangover με νερό; Τι λένε οι ειδικοί

Περνάει το hangover με νερό; Τι λένε οι ειδικοί

Μετά από ένα δυνατό μεθύσι, οι περισσότεροι σπεύδουν στο ψυγείο ή καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νερού, θεωρώντας ότι έτσι θα αποβάλλουν γρηγορότερα το αλκοόλ από το σώμα τους.

Πόσο βοηθάει όμως η κατανάλωση νερού στο να ξεπεράσει κάποιος το hangover;

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στο Άμστερνταμ, διεθνής επιστημονική ομάδα από την Ολλανδία και τον Καναδά κατέγραψε τις συνήθειες 826 φοιτητών σχετικά με το αλκοόλ.

Στόχος ήταν να δουν αν το hangover μπορούσε να αμβλυνθεί ή αν ορισμένοι τυχεροί έχουν ανοσία τις παρενέργειες του αλκοόλ.
Το 54% του δείγματος απάντησε ότι έτρωγε μετά το ποτό, κυρίως λιπαρά φαγητά και ενισχυμένο πρωινό, προσπαθώντας να ανακουφιστεί από το hangover. Με τον ίδιο στόχο, πάνω από τα δύο τρίτα των φοιτητών έπινε νερό ενώ κατανάλωνε αλκοόλ και περισσότεροι από τους μισούς έπιναν αρκετό νερό πριν πέσουν για ύπνο.

Αν και όλοι οι εθελοντές δήλωσαν ότι τα παραπάνω κόλπα είχαν ως αποτέλεσμα κάποια βελτίωση, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν νερό, τελικά δεν υπήρχε καμιά σημαντική διαφορά ως προς την σοβαρότητα του hangover.

Παλαιότερη μελέτη πάντως είχε δείξει ότι το 25% αυτών που μεθούν, δηλώνουν ότι δεν έχουν ποτέ hangover.

Με αφορμή αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από 789 καναδούς φοιτητές αυτή τη φορά να αναφέρουν τις συνήθειες τους ως προς το ποτό τον προηγούμενο μήνα και αν είχαν βιώσει hangover.

Από τις απαντήσεις των φοιτητών προέκυψε ότι, εκείνοι που δεν είχαν hangover «απλώς κατανάλωναν τέτοια ποσότητα αλκοόλ ώστε να μην έχουν hangover».

Εξ όσων έπιναν πολύ, δηλαδή με εκτιμώμενη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα πάνω από 0,2%, σχεδόν κανένας δεν είχε ανοσία στο hangover.

Όπως εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζορις Βερστερ από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης «όσο πίνεις, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσεις hangover. Το νερό μπορεί να καταπολεμά την δίψα και την ξηροστομία που προκαλεί το μεθύσι, αλλά σίγουρα δεν σας απαλλάσσει από τον πονοκέφαλο και τη ναυτία».

Σε κάθε περίπτωση ο ερευνητής υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα με το hangover είναι ότι ευθύς εξαρχής η επιστήμη δεν έχει καταλήξει στο τι το προκαλεί.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr