Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα

Το άσθμα αποτελεί μια από τις πιο κοινές μακροχρόνιες ασθένειες και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών.

Το άσθμα προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς, συνδέεται συχνά με αλλεργίες και μπορεί να συνοδεύεται από άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

AdTech Ad

Το άσθμα ενηλίκων είναι πιο συχνό στις γυναίκες, όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 175.000 ανθρώπων μεταξύ 18 και 44 ετών, σε 51 χώρες και εντόπισαν τη σχέση του άσθματος με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου.

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό BMJ Open Respiratory Research, οι λιποβαρείς ή παχύσαρκες γυναίκες που έπιναν και κάπνιζαν είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άσθμα σε σύγκριση με γυναίκες υγιούς βάρους που δεν έπιναν ή κάπνιζαν.

bigstock Close up of a woman using an a 91646444

Σύμφωνα με τον Jayadeep Patra, του St. Michael’s Hospital στο Τορόντο, οι άνθρωποι συχνά εκτίθενται σε πολλούς παράγοντες κινδύνου, επομένως είναι σημαντικό να κατανοούμε τη συνδυαστική επίδρασή τους στην εκδήλωση άσθματος.

Η έρευνα ανακάλυψε γενικά, αυξημένο κίνδυνο συριγμού και άσθματος σε άντρες και γυναίκες, αλλά ο αριθμός των συνδυασμένων επιδράσεων του χαμηλού ή υψηλού ΔΜΣ, του καπνίσματος και του αλκοόλ ήταν σταθερά υψηλότερος σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Το άσθμα πλήττει περισσότερο τους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων πληθυσμούς, πιθανόν λόγω μεγαλύτερου αριθμού παραγόντων κινδύνου, όπως η ευρεία εσωτερική χρήση στερεών καυσίμων, που αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονικών και καρδιακών προβλημάτων.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr