Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Πυκνοί μαστοί: Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν

Πυκνοί μαστοί: Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν

Η πυκνότητα των μαστών είναι ένας δείκτης για την υγεία της γυναίκας που αφορά στην αναλογία λιπώδους ιστού και άλλων τύπων ινώδους ιστού σε αυτήν την περιοχή του σώματος.

Ο λιπώδης ιστός απεικονίζεται με μαύρο χρώμα στη μαστογραφία, ενώ ο ινώδης ιστός με λευκό χρώμα.

Ωστόσο, σε μια γυναίκα με πυκνούς μαστούς, ένας καρκινικός όγκος θα απεικονίζεται επίσης με λευκό χρώμα. Όταν ο μαστός είναι πολύ πυκνός, είναι λοιπόν πιο δύσκολο να ανιχνευθεί ο καρκίνος.

dense breast

Η αυξημένη πυκνότητα των μαστών αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Η πυκνότητα των μαστών μεταβάλλεται όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Όσο περνούν τα χρόνια, ο μαστός τείνει να γίνεται λιγότερο πυκνός, γι’ αυτό και η μαστογραφία συνιστάται σε μεγαλύτερης ηλικίας και όχι σε πολύ νεαρές γυναίκες. Σε νέες κοπέλες, η πυκνότητα του μαστού τους δεν επιτρέπει να ανιχνευθεί με βεβαιότητα ο καρκινικός όγκος.

Η πυκνότητα των μαστών συνδέεται άμεσα με την παραγωγή των οιστρογόνων. Όσο υψηλότερα είναι τα οιστρογόνα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πυκνότητα του μαστού. Όπως γνωρίζουμε, η παραγωγή οιστρογόνων είναι αυξημένη στις νέες κοπέλες και φθίνει όσο η γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση.

Η πυκνότητα των μαστών δεν μπορεί να διαπιστωθεί με αυτο-εξέταση, καθώς αποτελεί ακτινολογικό εύρημα. Εντοπίζεται λοιπόν με τη μαστογραφία.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τη μαστογραφία για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό του καρκίνου σε γυναίκες με αυξημένη πυκνότητα μαστών.

Πηγή: onmed.gr