Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Πιο γρήγορα εξελίσσεται η άνοια στις γυναίκες παρά στους άνδρες

Πιο γρήγορα εξελίσσεται η άνοια στις γυναίκες παρά στους άνδρες

Τα πρώτα σημάδια απώλειας μνήμης και νοητικής κατάπτωσης εξελίσσονται ταχύτερα σε άνοια στις γυναίκες παρά στους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ, το οποίο έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν εξ αρχής ότι η διαπίστωση αυτή δεν αντανακλά κάποια διαφορά στη χημεία του εγκεφάλου των δύο φύλων και πως δεν μπορεί ακόμη να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της θεραπευτικής προσέγγισης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι πως η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτερη για τις γυναίκες απ’ ότι για τους άνδρες», δηλώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ντιούκ και βασικός συντάκτης της νέας μελέτης P. Murali Doraiswamy.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις βαθμολογίες 398 ανδρών και γυναικών σε μια σειρά από τεστ γνωστικής λειτουργίας. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν 70-80 ετών. Συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως το γενετικό υπόβαθρο και το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βαθμολογίες των γυναικών μειώνονταν κατά μέσο όρο κατά δύο βαθμούς ανά έτος, ενώ για τους άνδρες η μείωση ήταν κατά μέσο όρο ένας βαθμός κατ’ έτος.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η ποιότητα ζωής των γυναικών, όσον αφορά την απόδοσή τους στο σπίτι, στη δουλειά ή εντός της οικογένειας, παρουσίαζε με ταχύτερο ρυθμό φθίνουσα πορεία σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τα νέα ευρήματα ίσως φανούν χρήσιμα στους γιατρούς μελλοντικά, παροτρύνοντάς τους να προχωρούν σε πιο άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια άνοιας στις γυναίκες, προκειμένου να διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα η ποιότητα ζωής τους για περισσότερα χρόνια.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr