Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία κρύβουν οι στερητικές δίαιτες

Ποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία κρύβουν οι στερητικές δίαιτες

Στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά, περίπου 3 στις 10 γυναίκες αποκλείουν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφών.

Τα στερητικά διαιτολόγια όμως, όχι μόνο δεν συντελούν στην απώλεια βάρους αλλά κρύβουν και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πρόκειται για επικίνδυνη τακτική που ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη οστεοπόρωση. Αυτό συμβαίνει λόγω του αποκλεισμού των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία είναι πλούσιες πηγές του απαραίτητου για τα οστά ασβεστίου.

Εκτός από τα οστά, το ασβέστιο είναι απαραίτητο και για γερά δόντια, ομαλή λειτουργία της καρδιάς, υγιείς μύες και σωστή πήξη του αίματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ότι μπορεί να προστατεύει από τους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου.
Αν μια γυναίκα δεν αποκτήσει γερά οστά μέχρι τα 25 της, έχει σοβαρές πιθανότητες να εκδηλώσει οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών (δηλαδή περίπου 400.000 γυναίκες) έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις. Επιπλέον, το 30% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 (περίπου 600.000 γυναίκες) έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

Το θετικό είναι ότι όποιος έχει οστεοπενία δεν θα παρουσιάσει κατ’ ανάγκην οστεοπόρωση, καθώς μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να σταματήσει η απώλεια της οστικής μάζας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των εξής δύο μέτρων:
-Να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Οι απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου διαφοροποιούνται αναλόγως με την ηλικία.
-Να γυμνάζεστε συστηματικά. Προτιμήστε δραστηριότητες που ασκούν πιέσεις στα οστά, όπως περπάτημα, τζόκιν, χορό, κολύμβηση, βαράκια.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr