Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Συμβουλές από ειδικούς για ένα αστραφτερό χαμόγελο

Οριζόντια, κυκλικά, ή κάθετα; Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 30 δευτερόλεπτα, ή ένα λεπτό; Πόση ποσότητα οδοντόκρεμας είναι η ιδανική;

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, αλλά μάλλον σπάνια σκεφτόμαστε το «σωστό» τρόπο για να ολοκληρώσουμε αυτήν την καθημερινή ρουτίνα. Το γεγονός είναι, ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, κάτι που αγνοούν ακόμα και οι επαγγελματίες της οδοντιατρικής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συντάκτες νέας μελέτης από το University College του Λονδίνου.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην British Dental Journal, εξέτασε διάφορες οδοντιατρικές συμβουλές επαγγελματιών σχετικά με το πώς πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, σε 10 χώρες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν όσα είχαν να πουν επί του θέματος οδοντιατρικές ενώσεις και οδοντιατρικά βιβλία.

Το αποτέλεσμα; Φάνηκε να υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών, συχνά αφήνοντας τους καταναλωτές και τους ασθενείς σε σύγχυση. «Το κοινό θα πρέπει να έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την καλύτερη μέθοδο», αναφέρει ο Aubrey Sheiham, ομότιμος καθηγητής της Οδοντιατρικής στο University College και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Αν οι άνθρωποι ακούνε ένα πράγμα από μια οδοντιατρική ένωση, ένα άλλο από μια εταιρεία και κάτι άλλο από τον οδοντίατρό τους, δεν είναι να απορεί κανείς που βρίσκονται σε σύγχυση», υποστηρίζει λέγοντας ότι οι οδοντιατρικές ενώσεις πρέπει να είναι πιο συνεπής σχετικά με το ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα.

Στη μελέτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιατρικού πόρταλ medicaldaily.com, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σειρά από συστάσεις: μερικοί οδοντίατροι συμβουλεύουν το βούρτσισμα να γίνεται δύο φορές την ημέρα, ενώ άλλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται τρεις φορές. Κάποιοι συνιστούν το βούρτσισμα να γίνεται από μια γωνία 45 μοιρών, ενώ άλλοι είπαν ότι οι κάθετες κινήσεις και όχι οριζόντιες ήταν πιο αποτελεσματικές. Όπως και για το χρονικό διάστημα, ορισμένοι οδοντίατροι πρότειναν τα δύο λεπτά, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι για καλύτερα αποτελέσματα τρία λεπτά είναι αρκετά.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι περίπλοκες μέθοδοι δουλεύουν καλύτερα από ένα “απλό απαλό scrub”», λέει ο Sheiham. Συνολικά, η έρευνα δεν καταλήγει για το ποια τεχνική είναι η καλύτερη, το οποίο είναι πολύ πιθανό γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι διαφωνούν πάνω στο θέμα.

Ο Sheiham πάντως συνιστά «βουρτσίστε απαλά με απλές οριζόντιες κινήσεις, με το πινέλο σε μια γωνία 45 μοιρών για να φτάσετε στην οδοντική πλάκα. Για να αποφύγετε το βούρτσισμα πάρα πολύ σκληρά, κρατήστε το βουρτσάκι με μια λαβή σαν να κρατάτε μολύβι και όχι με γροθιά. Αυτή η απλή μέθοδος είναι απόλυτα αποτελεσματική στη διατήρηση των ούλων σε υγιή κατάσταση».

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση