Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ποιες τροφές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Ποιες τροφές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Η παχυσαρκία και ειδικά η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, προκαλεί αύξηση ορμονών και παραγόντων που προάγουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υψηλή παραγωγή ινσουλίνης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου, και πιθανώς καρκίνου του παγκρέατος και των νεφρών, ενώ η υπερβολική λεπτίνη στο αίμα σχετίζεται με καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη.

AdTech Ad

Η αιτιακή σχέση μεταξύ υπερβάλλοντος λίπους και καρκίνου είναι πλέον ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’90.

Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι υφίσταται σχέση μεταξύ υπερβάλλοντος λίπους στο σώμα και καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του ενδρομητρίου, των νεφρών και του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), και ενδεχομένως και του καρκίνου της χοληδόχου κύστεως, άμεσα και έμμεσα μέσω του σχηματισμού χολολίθων.

bigstock Fiber 108834878

Φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στους καρπούς δημητριακών, τις ρίζες και τους βολβούς, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και επιταχύνουν τη διέλευση των υπολειμμάτων από το έντερο, επιταχύνοντας ίσως έτσι και την απομάκρυνση των καρκινογόνων από τον οργανισμό.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και λαχανικά αποτελούν κύρια πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το καροτένιο, το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το σελήνιο, είναι ενεργά συστατικά που προστατεύουν το DΝΑ από την οξειδωτική καταστροφή και εμποδίζουν την ενεργοποίηση των καρκινογόνων στο σώμα, είτε αναστέλλοντας την ανάπτυξη είτε προκαλώντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Τι να τρώτε:

-Κομμένο σκόρδο για τον καρκίνο του στομάχου (ο τεμαχισμός απελευθερώνει ένα ένζυμο που προάγει τον σχηματισμό ευεργετικών θειϊκών ενώσεων)

-Καροτενοειδή για τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και των πνευμόνων

-Λυκοπένιο (βρίσκεται στις ντομάτες, ειδικά στα επεξεργασμένα προϊόντα τους, όπως σάλτσα, σούπες, κέτσαπ) για τον καρκίνο του προστάτη

-Βιταμίνη C για τον καρκίνο του οισοφάγου.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr