Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πόνος στις αρθρώσεις και… σκάλες

Πόνος στις αρθρώσεις και… σκάλες

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μηριαίων μυών

Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τον πόνο στα γόνατα, όταν κατεβαίνει σκάλες και υποφέρει από αρθρίτιδα;

Αν αυτό θα σας κάνει να νιώσετε έστω και στο ελάχιστο κάπως καλύτερα, να ξέρετε ότι σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που υποφέρετε.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποφέρει από αρθρίτιδα στα γόνατα (ή οστεοαρθρίτιδα) νιώθει πόνο όταν κατεβαίνει σκάλες, ακόμη κι αν η περίπτωσή τους θεωρείται ήπια, αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρουργός στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Dr. Kevin J. Bozic.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση, την οποία χαρακτηρίζουν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος καθώς και η φλεγμονή της περιοχής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό, ή σε δραστηριότητες οι οποίες ασκούσαν συμπιεστικά φορτία για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην άρθρωση του γόνατος.

Σύμφωνα με τον Dr. Bozic, ο πόνος είναι πιο έντονος όταν κατεβαίνει κανείς σκάλες, απ’ ό,τι όταν τις ανεβαίνει, κι αυτό γιατί ασκείται μεγάλη πίεση στο γόνατο και ιδιαίτερα στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση, δηλαδή το τμήμα του γόνατος κάτω από την επιγονατίδα.

Η δυσφορία μεγεθύνεται όταν κάποιος έχει αδύναμους τετρακέφαλους ή μηριαίους μύες, καθώς η δύναμη που διαφορετικά θα μπορούσε να απορροφηθεί από αυτούς τους μεγάλους μύες, περνάει στο γόνατο.

Μην τεμπελιάζετε λοιπόν, αξιοποιήστε την εγγραφή σας στο τοπικό γυμναστήριο της γειτονιάς σας και γυμνάστε τους τετρακέφαλούς σας.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση που προτείνει ο Dr. Bozic.

Ενδυνάμωση μηρών

Ξαπλώστε ανάσκελα με το ένα σας πόδι λυγισμένο. Σηκώστε με αργές κινήσεις το άλλο σας πόδι, προσέχοντας να είναι απολύτως τεντωμένο, περίπου 15 εκατοστά από το πάτωμα.

Σφίξτε τους μύες στο πόδι σας και κρατήστε το σε αυτή τη στάση μερικά δευτερόλεπτα. Φροντίστε η μέση σας να ακουμπάει όσο γίνεται στο πάτωμα, και να μην κάνει καμπύλη.

Κατεβάστε το πόδι σας αργά και επαναλάβετε αρκετές φορές.

Κάντε το ίδιο και με το άλλο πόδι.


Αποφύγετε το… καθισιό

Αποφύγετε να κάθεστε για πολλές ώρες, προτείνει ακόμη ο Dr. Freddie H. Fu, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ορθοπεδικής χειρουργικής στη σχολή Ιατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Η παρατεταμένη ακαμψία οδηγεί σε επιδείνωση του πόνου που αισθάνεται κανείς, όταν κατεβαίνει σκάλες.

Κατεβείτε τις σκάλες ανάποδα!

Αν όλα τ’ άλλα αποτύχουν, καταλήγει ο Dr. Bozic, προσπαθήστε να κατεβείτε τις σκάλες ανάποδα. «Γυρίστε ανάποδα και κατεβείτε τις σκάλες με την πλάτη, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τη δύναμη που ασκείται στην άρθρωση του γονάτου».

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2010, οι δυνάμεις που ασκούνται όταν κατεβαίνει κανείς μια σκάλα ανάποδα -προς τα πίσω- «ταξιδεύουν» προς το ισχίο και όχι προς το γόνατο.

Απλά προσέξτε να μην πέσετε.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr