Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Portfolio diet: Η διατροφή που στοχεύει στην “κακή” LDL χοληστερόλη

Ένα λιγότερο γνωστό διατροφικό πρότυπο που ονομάζεται portfolio diet μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η… δίαιτα χαρτοφυλακίου λοιπόν (portfolio diet) έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την “κακή” χοληστερόλη LDL, έναν κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι περιέχει το “χαρτοφυλάκιο” της εν λόγω δίαιτας

Όπως προδίδει το όνομά της, ως διατροφικό μοντέλο περιλαμβάνει ένα επιλεγμένο “χαρτοφυλάκιο” από:

  • φυτικές πρωτεΐνες (σόγια και άλλα όσπρια)
  • τρόφιμα με ιξώδεις ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, μούρα, μήλα και εσπεριδοειδή
  • ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • φυτοστερόλες που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων και
  • μονοακόρεστα λιπαρά από αβοκάντο και υγιεινά φυτικά έλαια

“Μέσω αυτής της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι η βαθμολογία της portfolio diet συσχετίστηκε σταθερά με μειωμένο κίνδυνο τόσο για καρδιακές παθήσεις όσο και για εγκεφαλικά επεισόδια”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Andrea Glenn. Είναι διαιτολόγος και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η “δίαιτα χαρτοφυλακίου” μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη όσο μια στατίνη πρώιμης γενιάς. Αλλά λίγα ήταν γνωστά μέχρι πρότινος για το πώς η εν λόγω δίαιτα για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές εξέτασαν τα διατροφικά δεδομένα από 166.270 γυναίκες και 43.970 άνδρες που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο όταν εγγράφηκαν σε μεγάλες μελέτες στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Απάντησαν σε ερωτηματολόγια επί της διατροφής τους κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική βαθμολογία δίαιτας χαρτοφυλακίου για να κατατάξουν την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, ξηρών καρπών και σπόρων, παχύρρευστων ινών, φυτοστερολών και φυτικών πηγών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από τους συμμετέχοντες. Μετά από έως και 30 χρόνια παρακολούθησης, διαπίστωσαν ότι:

Όσοι είχαν την υψηλότερη βαθμολογία δίαιτας χαρτοφυλακίου είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη βαθμολογία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation.

Τι λένε οι ερευνητές

“Πάντα αναζητούμε τρόπους για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ιδιαίτερα την LDL χοληστερόλη”, δήλωσε η δρ. Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State. στο University Park της Πενσυλβάνια.

Η δρ. Petersen, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, γνωρίζει καλά το πώς οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς. Συμμετείχε σε σχετική δημοσίευση τον Απρίλιο, η οποία σημείωσε 10 δημοφιλείς δίαιτες για τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) ήταν το μόνο διατροφικό μοτίβο που πέτυχε τέλεια βαθμολογία, με την μεσογειακή δίαιτα να ακολουθεί. Η δίαιτα χαρτοφυλακίου εξαιρέθηκε από την αξιολόγηση “επειδή δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη”, είπε η ίδια.

Η δίαιτα χαρτοφυλακίου μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η DASH και η μεσογειακή δίαιτα, αλλά υπάρχουν σημαντικές επικαλύψεις, είπε η δρ. Glenn. Όλα δίνουν έμφαση στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, φυτικών πρωτεϊνών, ξηρών καρπών και φυτικών ελαίων. Αλλά η δίαιτα χαρτοφυλακίου, είπε, είναι πιο “φυτική” και αποθαρρύνει τις ζωικές πρωτεΐνες περισσότερο από άλλα διατροφικά πρότυπα.

Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή που προσφέρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, ο δρ. Petersen πιστεύει ότι η δίαιτα χαρτοφυλακίου είναι μια καλή επιλογή.

Δεδομένης της χαμηλής ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη δίαιτα χαρτοφυλακίου, η δρ. Glenn είπε ότι ελπίζει τα νέα ευρήματα να βοηθήσουν στην ενίσχυση του προφίλ της:

“Δεν είναι μια προσέγγιση του στυλ ‘τρώμε τα πάντα ή τίποτα’. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διατροφή σας και να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές και να δείτε καρδιαγγειακά οφέλη. Επίσης, δεν χρειάζεται να την ακολουθήσετε ως αυστηρή vegan ή χορτοφαγική δίαιτα για να δείτε οφέλη, αλλά όσο περισσότερα από τα τρόφιμα που εμπεριέχει καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως είδαμε στην τρέχουσα μελέτη. Αυτό είναι που πρέπει να μάθει ο κόσμος”.

Πηγή: medicalxpress.com


Πηγή