Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πώς επιδρούν τα ναρκωτικά στο μυαλό των γυναικών

Πώς επιδρούν τα ναρκωτικά στο μυαλό των γυναικών

Οι γυναίκες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών, σε σχέση με τους άντρες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ.

Η παρατεταμένη χρήση κοκαΐνης και αμφεταμινών επηρεάζουν τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων, τα συναισθήματα, την επεξεργασία της ανταμοιβής και τη δημιουργία συνηθειών.

Μετά από ένα μέσο όρο αποχής 13,5 μηνών, οι γυναίκες που είχαν προηγουμένως εξάρτηση από διεγερτικές ουσίες εμφάνιζαν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν πώς οι εγκέφαλοι ανθρώπων, που κατά το παρελθόν ήταν εξαρτημένοι από ναρκωτικά, διέφεραν από τους εγκεφάλους υγιών ανθρώπων.

«Ειδικότερα, θέλαμε να καθορίσουμε πώς αυτές οι εγκεφαλικές επιδράσεις διέφεραν ανάμεσα στα δύο φύλα. Βρήκαμε, ότι μετά από ένα μέσο όρο 13,5 μηνών αποχής, οι γυναίκες που ήταν προηγουμένως εξαρτημένες σε διεγερτικές ουσίες είχαν σημαντικά μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου τους, συγκριτικά με υγιείς γυναίκες» εξήγησε η Dr. Jody Tanabe από τη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου Κολοράντο Ντένβερ. «Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι σημαντικές για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα συναισθήματα, την επεξεργασία της ανταμοιβής και το σχηματισμό συνηθειών» είπε.

«Συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες τείνουν να αρχίζουν τη χρήση κοκαΐνης ή αμφεταμινών σε μικρότερη ηλικία, εμφανίζουν επιτάχυνση της κλιμάκωσης της χρήσης ναρκωτικών, αναφέρουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να εγκαταλείψουν και, αφότου αναζητήσουν βοήθεια, κάνουν χρήση σε μεγαλύτερες ποσότητες» πρόσθεσε η ίδια και κατέληξε: «Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες γύρω από τις διαφορές των επιπτώσεων στη χρήση ναρκωτικών ανάμεσα στα δυο φύλα και κατά συνέπεια στη  δημιουργία πιο αποτελεσματικών θεραπειών».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr