Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την παραγωγικότητα

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την παραγωγικότητα

Σχετίζεται με μείωση στη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό

Η παχυσαρκία εκτός από το ότι ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως το εγκεφαλικό, τα καρδιακά και ο διαβήτης, μπορεί να επηρεάζει και την παραγωγικότητα ενός εργαζόμενου.

Σύμφωνα με μια έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι λιγότερο παραγωγικοί στους εργασιακούς χώρους, καθώς επίσης και πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι υπέρβαροι μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερα διαλείμματα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από συγκεκριμένες εργασίες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές εξέτασαν πόσος χρόνος χρειαζόταν για να εκτελέσουν συγκεκριμένα καθήκοντα σε ένα εργασιακό χώρο. Διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 40% λιγότερη αντοχή.

Στο πείραμα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στις ΗΠΑ συμμετείχαν 32 άνθρωποι, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: μη παχύσαρκοι νέοι, παχύσαρκοι νέοι, μη παχύσαρκοι μεσήλικες και παχύσαρκοι μεσήλικες.

Κάθε ένας από αυτούς ολοκλήρωσε τρεις κατηγορίες καθηκόντων, που περιλάμβαναν μια σειρά δεξιοτήτων, κάθε μία από τις οποίες ακολουθούνταν από διάστημα ξεκούρασης.

Σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτριαστο τμήμα της βιομηχανικής και συστημάτων μηχανικής του πανεπιστημίου, Lora Cavuoto, οι παχύσαρκες γυναίκες τα πήγαν χειρότερα από όλους τους συμμετέχοντες.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά μέσο όρο, οι ομάδες των παχύσαρκων ανθρώπων εμφάνιζαν κατά 40% μειωμένο χρόνο αντοχής» είπε.

Αυτό συμβαίνει γιατί η παχυσαρκία σχετίζεται με μείωση στη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της σημαίνει περιορισμό της ροής οξυγόνου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα οι μύες να κουράζονται γρηγορότερα.

«Οι παχύσαρκοι εργαζόμενοι μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερα διαλείμματα από τη δουλειά τους, για να ανακτήσουν τη λειτουργία των μυών τους» πρόσθεσε η Dr Cavuoto.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Hygiene.

Πηγή: newsbeast.gr