Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Πόσο έγκαιρα πρέπει να αντιμετωπίζονται η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί

Πόσο έγκαιρα πρέπει να αντιμετωπίζονται η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των φλεβικών επιπλοκών

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια σιωπηρή και ύπουλη θα έλεγε κανείς πάθηση, διότι στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν ιδιαίτερα και τυπικά συμπτώματα. Μάλιστα στο στάδιο 1 και 2 δεν φαίνονται ούτε κιρσοί ή διογκωμένες φλέβες, παρά μόνο ίσως κάποιες συγκεντρωμένες κιρσοειδείς ευρυαγγείες. Ο πόνος αρχικά μπορεί να απουσιάζει και το μόνο σύμπτωμα να είναι μια ακαθόριστη κόπωση με την πάροδο της ημέρας .

Όταν όμως το αίμα δεν επιστρέφει στην καρδιά λόγω της δυσλειτουργίας των βαλβίδων των σαφηνών φλεβών, τότε το δέρμα στο κάτω τμήμα της κνήμης αρχίζει να αλλοιώνεται και να μαυρίζει και οι κιρσοί να φαίνονται περισσότερο και να πονούν. Ήδη τότε έχουμε περάσει στα στάδια 4 και 5 με οίδημα, φαγούρα, κάψιμο, αδυναμία ορθοστασίας, κράμπες κλπ. Όταν παραμεληθεί και άλλο το πρόβλημα τότε παρουσιάζονται έκζεμα, βαριά χρόνια δερματίτιδα, ερυσίπελας και άτονο έλκος με δύσκολη επούλωση (στάδιο 6).

Η θρόμβωση των κιρσών και των σαφηνών φλεβών μπορεί να αποτελέσει μια επικίνδυνη κατάσταση, αν ο θρόμβος περάσει στο εν τω βάθει σύστημα και προκαλέσει πνευμονική εμβολή. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι επιπλοκές αυτές, αν ο ασθενής έκανε έναν έλεγχο με έγχρωμο υπέρηχο Triplex, και διαπίστωνε το πρόβλημα της ανεπάρκειας των φλεβών.

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των φλεβικών επιπλοκών

Στα πρώιμα στάδια αντιμετωπίζεται ευκολότερα με ταχεία αποθεραπεία του ασθενούς. Έχοντας εφαρμόσει όλες τις σύγχρονες μεθόδους εδώ και 10 χρόνια, οι οποίες είναι αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές , μπορώ να αναφέρω πως ποτέ άλλοτε η αντιμετώπιση των κιρσών και των φλεβικών επιπλοκών δεν ήταν τόσο ανώδυνη για την πλειοψηφία των ασθενών.

Το ενδοαυλικό laser έχει τον πρώτο λόγο ακόμα και σε προχωρημένες περιπτώσεις όπως στάδια 5 και 6, με διάμετρο των σαφηνών φλεβών που φτάνει ακόμα και τα 3 εκατοστά. Οι ραδιοσυχνότητες RF είναι  η δεύτερη ενδοαυλική μέθοδος με καλά  αποτελέσματα για μικρότερης διαμέτρου φλέβες. Τρίτη μέθοδος ενδοσκοπική, την οποία έχω εφαρμόσει, είναι ο ηλεκτροχημικός καθετήρας Clarivein με πολύ περιορισμένες ενδείξεις.

Όλες οι παραπάνω τεχνικές συνδυάζονται με μικροχειρουργική διόρθωση των περιφερικών κιρσών (φλεβεκτομές) καθώς επίσης και με σκληροθεραπεία με υγρό και αφρό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να έχει εμπειρία από όλες τις τεχνικές και να τις εφαρμόζει ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Γίνονται με τοπική αναισθησία και μέθη με τον ασθενή να κινητοποιείται σε 30 λεπτά έως 1 ώρα μετά την επέμβαση και να εξέρχεται του νοσοκομείου σε λίγες ώρες. Παγκοσμίως η ενδοαυλική μέθοδος αποτελεί την χρυσή επιλογή (gold standard) για την πλειονότητα των ασθενών, με άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Πραγματοποιείται με καθοδήγηση υπερήχου triplex για ελαχιστοποίηση υποτροπών και για ακρίβεια χιλιοστού.

Πλέον οι δυνατότητες των ενδοσκοπικών laser και η τεχνογνωσία που έχουμε μας βοηθούν να θεραπεύουμε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις με μεγάλη επιτυχία Όσο πιο πρώιμο το στάδιο τόσο μικρότερη περίοδο αποκατάστασης για τον ασθενή που αρχίζει από 3 ημέρες μέχρι 1 εβδομάδα.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr