Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Πότε το ορεκτικό μπορεί να καταστρέψει το γεύμα σας

Πότε το ορεκτικό μπορεί να καταστρέψει το γεύμα σας

Μπορεί ένα ωραίο ορεκτικό να είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε το γεύμα σας, οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι μπορεί να το καταστρέψει.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όταν το ορεκτικό είναι πολύ νόστιμο, καταστρέφει την απόλαυση του κυρίως πιάτου και υπονομεύει την εμπειρία του γεύματος.

Αντιθέτως, τα μέτρια ορεκτικά αυξάνουν την απόλαυση από το γεύμα, όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Food Quality and Preference».

Η μελέτη διερεύνησε την «ηδονιστική» πλευρά του φαγητού, ζητώντας από ομάδα εθελοντών να βαθμολογήσουν το κυρίως γεύμα τους μετά την κατανάλωση μίας πεντανόστιμης και μίας βαρετής μπρουσκέτας, αντίστοιχα.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι το κυρίως πιάτο που ήταν και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο (ζυμαρικά με σκόρδο και ελαιόλαδο), θεωρήθηκε ομόφωνα πιο άνοστο μετά την τέλεια μπρουσκέτα.

«Οι εμπειρίες μας ποτέ δεν είναι απολύτως αντικειμενικές αλλά επηρεάζονται από το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέικομπ Λαν, επίκουρος καθηγητής Μαγειρικών Τεχνών & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel, στη Φιλαδέλφεια.

«Με άλλα λόγια, ό,τι μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, γευστικά ή αλλιώς, σχετίζεται με το περιβάλλον, την ψυχική μας διάθεση και πολλές άλλες παραμέτρους. Όταν λοιπόν το ορεκτικό είναι τέλειο, το πιάτο που το ακολουθεί μπορεί να μοιάζει μέτριο συγκρινόμενο μαζί του. Και αυτή η ακούσια σύγκριση εξηγεί γιατί το ίδιο κύριο πιάτο “αλλάζει” γεύση, αναλόγως με την ποιότητα του ορεκτικού».

 

 

Πηγή: onmed.gr