Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Προστατευθείτε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου τρώγοντας...

Προστατευθείτε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου τρώγοντας…

Αμερικανοί ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον υποστηρίζουν ότι η μείωση των πιθανοτήτων να εκδηλώσουμε καρκίνο του παχέος εντέρου, περνάει σε μεγάλο βαθμό «από το χέρι μας».

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάνσι Παρασράμκα, η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, που προϋποθέτει βλάβη των υγιών κυττάρων με διάφορους τρόπους.

Ο καρκίνος πιστεύεται ότι προκαλείται από αλλοιώσεις στην αλληλουχία των βάσεων που αποτελούν το DNA.

Ωστόσο, η ιατρική έρευνα επικεντρώνεται ολοένα περισσότερο στην επιγενετική, η οποία πρεσβεύει πως παράγοντες όπως η διατροφή, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Molecular Nutrition and Food Research» (MNFR), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σπανάκι δεν αποτελεί μόνο μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, αλλά μπορεί να μας προστατεύει και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Και αυτό γιατί το σκουροπράσινο φυλλώδες λαχανικό περιορίζει τις επιβλαβείς επιδράσεις ενός καρκινογόνου που αναπτύσσεται στο ψητό κρέας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, χορήγησαν σε πειραματόζωα σπανάκι, προκειμένου να διερευνήσουν τις πολύπλοκες βιολογικές επιδράσεις του καρκινογόνου αυτού στα microRNAs και στα καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Όπως διαπίστωσαν, η συχνότητα των καρκίνων στο παχύ έντερο μειωνόταν σχεδόν κατά το ήμισυ – από 58% σε 32%.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr