Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ψωρίαση: Μάθετε τα πάντα μέσα από εικόνες

Ψωρίαση: Μάθετε τα πάντα μέσα από εικόνες

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με παχιά μπαλώματα στην επιδερμίδα και κόκκινα εξανθήματα με λίγες αποχρώσεις λευκού και αργυρού.

Είναι μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια, μπορεί να την κολλήσει κανείς εύκολα και εμφανίζεται πιο συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης. Δεν μεταδίδεται με την επαφή. Η ψωρίαση αναπτύσσεται συνήθως στους ενήλικες αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχει εκδηλωθεί και σε παιδιά.

11dermnet rf photo of chronic psoriasis on arm

Συμπτώματα: Όταν ξεκινήσει η ψωρίαση, μπορεί να δείτε μερικά κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα σας. Αυτά θα αρχίσουν να γίνονται πιο παχιά και μεγαλύτερα όσο περνάει ο καιρός, ενώ θα δημιουργηθούν και λευκές-ασημί φολίδες στην κορυφή τους.

12dermnet rf photo of psoriasis symptoms

Τα μπαλώματα μπορεί να ενωθούν και να καλύψουν συνολικά μεγάλα τμήματα του σώματός σας. Τα εξανθήματα μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα και ενόχληση, ενώ είναι πιθανό να αιμορραγήσουν αν τα τρίψετε έντονα η προσπαθήσετε να τα “ξεκολλήσετε”.

Ψωρίαση στα νύχια: Οι μισοί άνθρωποι με ψωρίαση εμφανίζουν συμπτώματα και στα νύχια, τα οποία παίρνουν ένα κίτρινο-κόκκινο χρώμα. Τα νύχια σας μπορεί επίσης να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν αυλάκια και γραμμές.

13dermnet rf photo of psoriasis on fingernails

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση μπορεί να έχουν και ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι μια πάθηση που προκαλεί πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις και δυσκολεύει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.. Μπορεί να πάθετε ψωριασική αρθρίτιδα σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών.

14phototake rm photo of psoriatic arthritis

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς προκαλεί την ψωρίαση, αλλά συνδέεται με πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν έχετε ψωρίαση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε υγιή κύτταρα του δέρματος. Το σώμα σας αντιδρά παράγοντας νέα δερματικά κύτταρα κάθε λίγες ημέρες, αντί των συνηθισμένων 4 εβδομάδων. Αυτά τα νέα κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια του σώματός σας και σχηματίζουν ένα εξάνθημα.

15nucleus rm photo of illustration of psoriasis

 

 

Πηγή: onmed.gr